Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szlovák-magyar együttműködés az első világháborús veszteségfeldolgozásban

Szöveg: Várkonyi Melinda százados |  2017. május 29. 13:22

A 2017 februárjában megkötött együttműködési megállapodás eredményeként elkészült a pozsonyi Hadtörténeti Levéltárban található, magyar vonatkozású halotti anyakönyvek digitalizálása. A digitális adatállományt a napokban Budapesten, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban (HM HIM) adták át.

1596033064

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban jelenleg folyamatban lévő A magyar katona áldozatvállalása az I. világháborúban elnevezésű projekt keretében folyó, első világháborús veszteségfeldolgozás újabb mérföldkőhöz érkezett. A pozsonyi Hadtörténeti Levéltár őrizetében lévő 239 darab, magyar vonatkozású, első világháborús halotti anyakönyv digitalizálása befejeződött. Ezek a halotti anyakönyvek – csakúgy, mint a budapesti Hadtörténelmi Levéltárban és a bécsi Hadilevéltárban találhatóak – adják az egyik alapját annak az adatbázisnak, amit a tervek szerint 2018 novemberéig töltenek fel a világhálóra, és amely kereshető formában elérhetővé teszi az első világháborúban megsebesült, eltűnt, megbetegedett vagy hadifogságba esett magyar honosságú katonák adatait.

1596033064

A pozsonyi levéltárban azért találhatóak magyar vonatkozású halotti anyakönyvek, mert Pozsony – mint az egykori cs. és kir. V. hadtest-, illetve katonai parancsnokság, valamint a m. kir. IV. honvédkerület székhelye – számos dunántúli és felvidéki kiegészítésű csapattest esetében az illetékes magasabb parancsnokság székhelyét is jelentette, ezért e csapattestek a hadszíntéren vezetett halotti anyakönyveiket is Pozsonyba adták le. Természetesen különféle egészségügyi intézmények (például a  cs. és kir. kassai helyőrségi kórház) is működtek a körzetben, melyek dokumentumai, illetve halotti anyakönyvei végül szintén a pozsonyi katonai levéltár őrizetébe kerültek.

1596033065

A HM HIM-ben folyó jelenlegi adatfeldolgozáshoz hasonlóan, az 1920-as években Csehszlovákia is végzett első világháborús veszteségi adatgyűjtést – például a felvidéki kiegészítésű honvéd gyalogezredek hősi halottaira vonatkozóan. Az akkori feldolgozás során utólagosan készített halotti anyakönyveknek a digitalizálása is megtörtént, a lehető legtöbb információ begyűjtése érdekében.

A május 23-ai találkozón a dr. Peter Kralčák, a Szlovák Hadtörténeti Levéltár igazgatója által vezetett háromfős szlovák delegációt dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka fogadta, valamint – a megállapodás értelmében – adathordozón átadta a digitalizált adatállományt a szlovák partner részére.

1596033065

Fotó: Szikits Péter