Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szomorú évforduló

Szöveg: Tószegi Zoltán százados |  2013. február 1. 9:44

Lükő Zsolt posztumusz hadnagy halálának ötödik évfordulójára emlékeztek január 31-én Szelevényen. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis fedélzeti technikusának emléke előtt egykori kollégái, barátai és a település lakosai tisztelegtek.

1595948483

Amikor katonák emlékeznek egykori bajtársaikra, tudatában vannak annak az erős kapocsnak, amely évszázadok óta összeköti azokat, akik vállalják a hivatásukkal együtt járó veszélyeket mind háborús, mind békeidőben.

A civilek egy kicsit mindig másképp ápolják a katonák emlékét. Szelevény lakosai békeidőben tapasztalták meg a Magyar Honvédség katonáinak segítőkészségét, elkötelezettségét. A 2006-os árvízi védekezés során az akkori MH 86. Szolnok Helikopter Ezred állománya földön és levegőben védte a Körös által fenyegetett települést.

Az elemekkel folytatott közös küzdelem sikere alapozta meg azokat az emberi kapcsolatokat, a hálát és a tiszteletet, amelyet a község kifejezett, amikor halála után emlékparkot nevezett el Lükő Zsoltról.

1595948484

A park közepén elhelyezett emléktáblánál rendezett megemlékezésen Nagy István nyugállományú alezredes, református tábori lelkész rámutatott, hogy azok számára, akik hálás szívvel emlékeznek kollégájukra, barátjukra, családtagjukra vagy a segítőkész katonára, a tragédia óta eltelt idő mennyivel hosszabbnak tűnik, mint az a 31 év, ami számára e földi létben megadatott. Méltatta Lükő Zsolt emberi és szakmai tulajdonságait és külön kiemelte mindazt a segítséget, amelyet a mentés során nyújtott.

A koszorúzók sorát a helikopterbázis nevében Kiss Róbert mérnök ezredes, törzsfőnök és Rolkó Zoltán alezredes nyitotta meg. Őket a község képviseletében Pánczél Ferenc polgármester és Dankó István jegyző követte. A szelevényi néptánccsoport, valamint az általános iskola diákjai és nevelői szintén lerótták tiszteletüket. Végül az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis szállítóhelikopter-zászlóaljának állománya tisztelgett elhunyt bajtársuk emléke előtt.

1595948484