Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szövetséges katonák együttműködése

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2015. augusztus 10. 10:07

Amerikai katonákkal közös törzsvezetési gyakorlatot tartottak még júliusban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

1595998521

A hódmezővásárhelyi 62. lövészzászlóalj bázisán megalakított és a NATO CREVAL¬ellenőrzésre készülő Zászlóaljharccsoport (ZHCS) törzse az elöljáró által – az őszi „Brave Warrior 2015" elnevezésű gyakorlatra – kidolgozott harcászati helyzetet kezdte feldolgozni a katonai döntéshozatali folyamat (Military Decision Making Process – MDMP) alkalmazásával. A feladatban a ZHCS-ba beosztott modulok parancsnokai mellett részt vettek az őszi gyakorlaton is résztvevő amerikai 2. ezred, 4. felderítő zászlóaljának katonái is.

A két zászlóalj között az együttműködés már januárban elkezdődött Németországban, ahol mindkét alegység részt vett a hohenfelsi Összhaderőnemi Katonai Kiképző Központban megtartott „Allied Spirit I." elnevezésű gyakorlaton.

1595998521

A CREVAL felmérésen természetesen az amerikaiak nem vesznek részt, de az azt előkészítő 72 órás közös zászlóaljharccsoport-gyakorlaton igen – amelynek a harcászati helyzete a most kidolgozottakon alapul majd.  „Az őszi gyakorlaton létrehozunk egy magyar-amerikai közös gyakorló zászlóaljharccsoportot, amelynek egyik részét a ZHCS állománya, a másik résztét az amerikai fél által delegált alegységből és törzs elemeiből áll majd" – tudtuk meg Deme László alezredestől, a 62. lövészzászlóalj parancsnokától.

1595998522
Az amerikai zászlóalj parancsnokaként Jonathan Due alezredes elmondta, hogy az amerikai hadsereg számára a „Brave Warrior 2015" gyakorlat fő célkitűzése a kapcsolatok megerősítse, a személyes tapasztalatok szerzése és az együttműködés eljárásainak kifejlesztése alegység szinten, a NATO két fontos tagállama között. A magyar zászlóaljparancsnok és az amerikai zászlóaljparancsok-helyettes mellett a zászlóaljtörzs is közösen gyakorolta a döntés előkészítését és meghozatalát. „Ez a gyakorlat kiválóan alkalmas arra, hogy az együttműködés által mindkét zászlóalj fejleszteni tudja képességeit és harckészültségi rendszerét. A gyakorlat új utat mutat a szövetségesekkel történő együttműködésben" – mondta az alezredes.

A döntéshozatali folyamatot megtekintette Friedler Ferenc Széchenyi-díjas matematikus, egyetemi tanár mellett Dr. Heckl István a Pannon Egyetem docense is, akiket Garas László ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Szárazföldi Hadműveleti és Kiképzési Főnökség főneke kísért el. „A látogatással a célunk az, hogy megvizsgáljuk a legújabb optimalizációs technikák alkalmazhatósági lehetőségét az MDMP egyes lépéseinek a megoldása során. A gyakorlaton felismertük, hogy milyen bonyolult, sokrétű feladatról van szó, melynek megoldásához kiváló elméleti tudással és gyakorlati tapasztalattal rendelkező katonák együttes munkájával juthatunk el" – mondta dr. Heckl István.

1595998522

A kiképzési hetet mindkét fél sikeresnek ítélte, hiszen a parancs feldolgozása mellett megismerték egymás gondolkodásmódját, az alegységek eltérő szervezeti felépítését, ezeknek az elemeknek a harcászati képességeit és alkalmazási lehetőségeit.

1595998523