Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Születésnapi győzelem a „kaposvári csatában”

Szöveg: Mészáros Károly százados |  2014. szeptember 4. 15:59

Augusztus végén immár harmadik alkalommal rendeztek nemzetközi huszártalálkozót, melynek szervezője a megalakulásának 15. évfordulóját ünnepelő Somogyi Huszárok Hagyományőrző Egyesület volt. A rendezvény a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség támogatásával, óriási érdeklődés mellett, tizenhét hagyományőrző szervezet részvételével zajlott a Kapos-parti Meistro Lovasklub épületében, Kaposváron.

1595978165

A rendezvény első napján a somogyi megyeszékhely belvárosában patkók csattogása jelezte a huszártalálkozó kezdetét. Bosnyák János nyugállományú ezredes, a somogyi huszárok parancsnoka vezette fel az esemény főszereplőit, a hagyományőrző huszárokat, nem kis feltűnést keltve Kaposvár polgárainak körében.

Másnap Székely Tibor hagyományőrző ezredes, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke nyitotta meg a rendezvényt, aki a huszárság magyar eredetére, a fegyvernemi hagyományok ápolásának fontosságára hívta fel a megjelentek figyelmét.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere üdvözlő szavait követően a felsorakozott magyar, horvát, német és osztrák hagyományőrzők előtt a város által adományozott zászlószalagot kötötte fel a somogyi huszárok lobogójára. Somogy megye közgyűlésének képviseletében Jakó Gergely alelnök adta át a születésnapos szervezet számára a hagyományápolás területén kiemelkedő teljesítmény elismeréseként adományozott „Örökségünk – Somogyország kincse"  kitüntető címet.

1595978166

Kiemelkedő hagyományőrző tevékenységük elismeréseként Baráth István dandártábornok, az MH Logisztikai Központ parancsnoka adott át honvédelmi miniszteri és Honvéd Vezérkar főnöki kitüntetéseket a Somogyi Huszárok Hagyományőrző Egyesülete tagjai részére. Bosnyák János nyugállományú ezredes a „Honvédelemért kitüntető cím"  III. fokozatát vette át, míg Balogh Dezső és Tóth János nyugállományú őrnagyok a Honvéd Vezérkar főnök által adományozott érmeket vehették át.

1595978166

A találkozó csúcspontja a Kapos partján megrendezett „csata" volt, amelyben a rendezvény minden résztvevője szerepet kapott. A közönség számára a látottakat és a részleteket Udovecz György hagyományőrző ezredes tette érthetővé.

A rendezvényen megjelentek a kaposvári toborzók is, mivel a Somogyi Huszárok Hagyományőrző Egyesülete és az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság az elmúlt évben együttműködési megállapodást kötött. A 4. Toborzó és Érdekvédelmi Központ (TÉK) munkatársai folyamatosan tájékoztatták a katonai szolgálat iránt érdeklődőket, valamint a somogyi huszárok zenés-táncos verbunkjában szereplőkként is részt vettek.

1595978166

Fotók: Bátori Katalin őrnagy és a szerző felvételei