Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Születésnapi jókívánságok

Szöveg: Galambos Sándor |  2016. március 30. 19:14

Emléklappal köszöntötte 85. születésnapja alkalmából Kormány Sándor nyugállományú ezredest a honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnök. Az MN 3930 fedőszámú 10. tüzérezred egykori parancsnoka a közelmúltban, Kiskőrösön ünnepelte születésnapját.

1596011136

A dr. Simicskó István és dr. Benkő Tibor vezérezredes által aláírt emléklapot, valamint Zsiga Tamás ezredes, a Honvéd Vezérkar személyzeti csoportfőnökség csoportfőnöke és Vanyur Tibor ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka jókívánságait a jeles évforduló alkalmából Durgó Tamás százados, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájának vezetője adta át az ünnepeltnek. A barátok, az egykori bajtársak és a Kiskőrös Helyőrség Nyugállományúak Klubja tagjainak gratulációit pedig Fadgyas István nyugállományú őrnagy, a klub elnöke és helyettese, Gottfried Béla nyugállományú ezredes tolmácsolták.

1596011136

Sanyi bácsi az ukrán határ melletti Sonkádról – az akkori lehetetlen közlekedés miatt egy nap késéssel − 1948. október 21-én vonult be sorkatonai szolgálatra Piliscsabára. Öt hónap múlva a pécsi tüzérezredhez vezényelték, majd Kaposvárra került, ahonnan két hónap múlva gyalogmenetben Tamásiba vonult az alegységük. Innen jelentkezett a Kossuth Tüzér Tiszti Iskolára, 1950 őszén avatták alhadnagynak. Első tiszti beosztásba Kiskunfélegyházára helyezték, a Pf. 3899 fedőszámú, 29. tüzérezred osztályfelderítő tisztje lett, fél év múlva pedig az osztály törzsfőnöke.

A Zrínyi-akadémiát 1956-ban, tábori tüzér szakon végezte. Főhadnagyként a kiskőrösi tüzérezred törzsfőnökhelyettese, hét hónap múlva törzsfőnöke lett; 1966-ban parancsnokhelyettesnek, egy év múlva pedig az alakulat parancsnokává nevezték ki. Tíz évig vezette az ezredet, majd Győrbe, az akkori hadkiegészítő parancsnokságra helyezték mozgósítási osztályvezető beosztásba. Bő egy év után kinevezték parancsnokhelyettesnek, majd három év elteltével áthelyezték a miskolci kiegészítő parancsnokság parancsnokhelyettesének. Ebből a beosztásából vonult nyugállományba alezredesként 1986-ban.

Visszaköltözött Kiskőrösre és aktív tagjává, majd vezetőjévé vált a nyugállományú katonák helyi közösségének. A honvédelem ügye, a katonahagyományok ápolása, a kollektíva érdekében végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként 1996-ban ezredessé léptették elő.

1596011136

Fotó: a szerző felvétele és archív