Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Születésnapi jókívánságok a minisztertől

Szöveg: Galambos Sándor |  2014. március 16. 20:45

Emléklappal köszöntötte nyolcvanötödik születésnapján Trungel János nyugállományú őrnagyot  Hende Csaba honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök.

A közelmúltban ünnepelte 85. születésnapját Trungel János nyugállományú őrnagy, a volt Bács-Kiskun Megyei Hadkiegészítő és Területvédelmi Parancsnokság egykori mozgósítási főtisztje. A jeles nap alkalmából az idős obsitost Hende Csaba és dr. Benkő Tibor vezérezredes is felköszöntötte. A honvédelmi miniszter és a vezérkarfőnök jókívánságait egy ajándékcsomag kíséretében Durgó Tamás százados, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda irodavezetője, valamint Parádi Gyöngyi főtörzsőrmester, érdekvédelmi altiszt adták át.

1595968591
Jani bácsit fia is elkísérte az ünnepségre, akivel csaknem két éven át dolgozott közös irodában

János bácsi Jászszentlászlón született, 18 éves korában hívták be sorkatonának Balassagyarmatra. Egy évet szolgált határvadászként a salgótarjáni őrsön, majd 1948. december 1-jén a Honvéd Kossuth Akadémia gyalogostiszti szakára vezényelték tanulni. Jugoszláviával abban az időben egyre feszültebbé vált a helyzet, ezért a szakaszuk felét – köztük Jani bácsit is − fél év elteltével őrmesterré avatták. Szekszárdra helyezték, innen Kaposvárra került, majd Győrbe tartalékos tiszti tanfolyamra – előadónak: őrmesterként a Honvédelmi Minisztérium magas beosztású tisztjeit oktatta. Az is elképzelhető, hogy valamelyik „tanítványa" javaslatára aztán rövidesen előléptették alhadnagynak. Ezt követően szolgált Zalaegerszegen, Kiskőrösön és Kalocsán. Elvégezte a Zrínyi-akadémiát, majd Nyíregyházára helyezték; innen került Kecskemétre, ahonnan 1984-ben vonult nyugállományba.

A miniszter és a vezérkarfőnök jókívánságait tartalmazó emléklapot az ünnepelt természetesen egykori munkahelyén vette át. Ebből az alkalomból a fia, ifj. Trungel János is elkísérte – annál is inkább, mert 1982-től ő is itt, a kecskeméti „kiegen" dolgozott. Kezdetben a nyilvántartással foglalkozott, majd édesapja mellé helyezték a mozgósítási osztályra. Jelenleg pedig önkéntes műveleti tartalékos főhadnagyként az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred központparancsnok-helyettese.

A legifjabb, 13 éves Trungel János azonban iskolai elfoglaltsága miatt sajnos nem tudott eljönni a nagypapa köszöntésére. Pedig ő is kacérkodik a gondolattal, hogy egyszer majd katona lesz.

Fotó: a szerző felvétele