Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Születésnapján köszöntötték az egykori frontharcost

Szöveg: Kovács Dániel |  2014. december 5. 18:23

Kilencvennegyedik születésnapja alkalmából emléktárgyat adományozott Hende Csaba honvédelmi miniszter Varga Imre kanonoknak, aki a második világháború alatt a Don-kanyart is megjárta. Az egykori honvédnek Papp Ferenc ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály Társadalmi Kapcsolatok Osztályának vezetője adta át az emléktárgyat december 4-én, csütörtökön Zalabaksán.

Az ünnepségen Papp Ferenc méltatta az egykori önkéntes frontharcos áldozatvállalását és tevékenységét, majd köszönetet mondott az elismerést kezdeményező polgármestereknek és a Medesi Kör elnökének is. Az ezredes külön köszönetet mondott azért, hogy a kanonok évtizedek óta nagy gondot fordít a második világháborúban elesett magyar katonák emlékének ápolására, amely több, Don-kanyarhoz szervezett zarándokút formájában, illetve az egykori hadszíntéren szolgálatot teljesítő és a magyar katonasírokat gondozó lelkészek találkozóinak megszervezésében nyilvánult meg.

1595983865

Papp Ferenc ezredes kiemelte: az ünnepelt példamutató életútjára mindig jellemző volt a hazaszeretet, a hívek tisztelete, az áldozatvállalás és a szolgálat. A háború utáni megpróbáltatások alatt is aktív maradt. Megjárta a börtönt, de végig ragaszkodott elveihez, hitéhez és magyarságához. Szabadulása után a papi hivatást választva, követendő példát mutatott a környező települések lakóinak. Többek között nevéhez fűződik a csesztregi Árpád-kori templom felújítása, valamint Zalabaksa és Pórszombat települések templomainak felépítése. Élete során számos elismerésben részesült, 2006-ban pedig az Év zalai emberének választották. Életéről dokumentumfilm is készült.

A köszöntő után Papp Ferenc átadta a honvédelmi miniszter által adományozott emléktárgyat és a díszoklevelet, melyet Varga Imre kanonok köszönettel vett át.

1595983865

Fotók: a szerző felvételei