Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Táboroznak az NKE-gólyák

Szöveg: honvedelem.hu / uni-nke.hu |  2016. augusztus 13. 11:12

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) mintegy 500, elsőéves hallgatója vesz részt ezekben a napokban az intézmény gólyatáborában. A négynapos siófoki rendezvényen az egyetemre frissen bekerülő fiatalok az NKE képzései mellett egymással is megismerkedhetnek.

http://uni-nke.hu/hirek/2016/08/10/taboroznak-az-nke-golyak
A különböző színű és feliratú pólókat viselő „gólyáktól" hangos a siófoki ezüstpart egy része, itt rendezik ugyanis – immáron második alkalommal – az NKE integrált gólyatáborát. Az egyetem négy karának újdonsült hallgatói számos programban vehetnek részt közösen, így például sportolhatnak, vagy különböző vetélkedőkben mérhetik össze képességeiket. Az elsőévesek folyamatosan kaphatnak információkat a karok képzéseiről, valamint az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat és a szakkollégiumok munkájáról.

1596018039

A karok vezetői külön-külön is tájékoztatták a legfontosabb információkról a „gólyákat", akiket személyesen köszöntött az egyetem rektora is. Prof. dr. Patyi András elmondta: az NKE minden képzése mögött meghúzódik az a szándék, hogy a végzett hallgatók tanulmányaik befejezése után aktív állami szolgálatba álljanak. Szerinte már csak ezért is tisztelet illeti meg azokat a hallgatókat, akik az NKE-re való jelentkezéssel erre a feladatra vállalkoztak.

A rektor saját szakmai pályafutásának bemutatása után szólt az egyetem létrehozásáról, karainak történetéről és feladatairól, valamint az elmúlt évek eredményeiről. Patyi András beszédében külön kitért a katonai felsőoktatás mintegy 150 éves történetére, amelynek mérföldköve volt a Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia 1808-as megalapítása és 1872-ben történő elindítása. „Azóta az országban folyamatosan van katonai felsőoktatás, honvédtisztképzés"- tette hozzá Patyi András.

1596018039

A rektor szólt az egyetemi vezetői beosztásokról, az oktató címekről, a tudományos fokozatokról és a fegyveres testületekben használatos rendfokozatokról is. Ennek kapcsán személyesen mutatta be a rektorhelyetteseket, a karok dékánjait és az NKE főtitkárát is. Az előadásban elhangzott, hogy jelenleg is tart az egyetem új campusának kialakítása, amelynek eredményeképpen hamarosan fizikailag is egy helyszínen, az Orczy-kert területén történik majd az oktatás és a képzés.

Patyi András beszédét a Csillagok Háborúja című filmből vett idézettel zárta, amely szerint, ha egy feladatot meg akarunk oldani, akkor azt nem próbálni, hanem tenni, csinálni kell.

Az NKE újdonsült hallgatói a gólyatábort követően még néhány hétig élvezhetik a szabadság gondtalanságát, majd a szeptember 5-i hivatalos tanévnyitót követően megkezdik tanulmányaikat a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

1596018039

Fotó: uni-nke.hu