Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Táborozók a hajdúhadházi gyakorlótéren

Szöveg: Cs. Sárkány Beáta szakaszvezető |  2013. augusztus 6. 17:09

Immár harmadik alkalommal rendezte meg az MH 5. Bocskai István Lövészdandár a KatonaSuli Nyári Tábort a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázison. Az egyhetes „katonáskodásban” azok a diákok vehettek részt, akiknek iskolája akkreditálta a KatonaSuli-programot, illetve a katonai alapismeretek tantárgy képzésként valamilyen szinten − tantárgyi keretek között vagy szakkörként − működik az iskolában.

Fekete András főhadnagy, a tábor parancsnoka elmondta: „Ez a rendezvény egy plusz lehetőség volt azon diákok számára, akik érdeklődnek a katonai pálya és a honvédelem ügye iránt. Az eddig elsajátított elméleti ismereteket itt a gyakorlatban is kipróbálhatták. A jelentkezőket tekintve nagyon változatos a csapat, mert mindamellett, hogy mind a két nem képviseltette magát a táborban, érkeztek résztvevők különböző szakiskolákból és gimnáziumból egyaránt. Volt, aki céltudatosan jött, mert úgy tervezi, a későbbiekben katonai pályára készül, de akadt olyan diák is, aki önmagát és fizikai korlátait tesztelte az egyhetes kiképzés alatt."

1595958060

A szervezők próbáltak olyan érdekes programokat összeállítani, amelyek fenntartják a táborozók motivációját, valamint hűen tükrözik a katonai pálya sajátosságait. Ilyen kiképzési elemek voltak a térképészeti és fegyverzettechnikai ismeretek, a különböző mozgásmódok terepen, a menetgyakorlatok, a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj harci búvárai pedig vízi kiképzést tartottak a táborlakóknak.

Az egyhetes kiképzés része volt egy járőrverseny is, amelyen könnyű menetfelszerelésben a rajoknak több ponton komplex feladatokat kellett végrehajtaniuk. A sebesültszállítás, az üzemképtelen gépjármű tolása, a gyakorló kézigránátdobás, a fegyver szét- és összeszerelés után légpuskalövészeten bizonyították rátermettségüket a táborozók. És hogy igazán átérezzék a katonaélet ízét, egy alkalommal éjszakai riadóra is sor került.

1595958060

Balázs Flórián, a Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium 10. évfolyamos tanulója elmondta: „Azért jelentkeztem a táborba, mert a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre készülök. Úgy érzem, ez alatt az egy hét alatt rengeteg tudást és tapasztalatot szereztem. A legérdekesebb számomra a vízi kiképzés volt. Egy élmény volt, hogy igazi harci búvárok tanítottak minket és adták át tapasztalataikat."

Szabolcs Bálint ősszel kezdi meg tanulmányait az NKE katonai logisztikai szakán. Azért vett részt az egyhetes táborban, hogy még évkezdés előtt belekóstoljon a katonaéletbe, amely ősztől mindennapossá válik számára.

1595958060

Ladács Virág 10. évfolyamos gimnazista táborlakó is elmondta: „Nem áll tőlem távol a fegyelem, és nem okozott gondot a szabályok betartása, mert ezt a katonai alapismeretek oktatása kapcsán is elvárják tőlünk. Az eddig megszerzett elméleti tudást megfelelően tudtam a gyakorlatban alkalmazni, és megpróbáltam fizikailag is maximálisan teljesíteni."

Egy ilyen alkalom remek lehetőséget nyújt arra, hogy egymás számára addig teljesen idegen fiatalokat a közös célok és tevékenységek igazi csapattá kovácsoljanak össze. Abban a táborlakók egyöntetűen egyetértettek, hogy ha jövőre is lesz tábor, ők mindenképpen ott lesznek.

1595958061

Fotó: a szerző felvételei