Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tadeusz Kosciuszko tábornokról tartottak szemináriumot a fővárosban

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2017. szeptember 27. 18:38

Tadeusz Kosciuszko tábornokról, Lengyelország és az Egyesült Államok hőséről tartottak szemináriumot szeptember 27-én, szerdán, Budapesten, a MH Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

1596039310

A rendezvényen – amely a Tadeusz Kosciuszko-emlékév programjaiba illeszkedik – Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes elmondta, talán egész Európában nincs még két olyan nemzet, amelyek barátsága olyan nagy múltra tekintene vissza és olyan töretlen lenne, mint a magyar és a lengyel nép közötti. Rámutatott, nem véletlen, hogy Tadeusz (Tádé) Kosciuszko nevét Budapesten is tábla őrzi, és hősként tekintenek rá az Egyesült Államokban is, ahol a függetlenségi háború alatt szerzett hírnevet.
Kosciuszko ezredesként harcolt George Washington seregében, és 1776-tól éveken át hadmérnöki tudásával járult hozzá a függetlenség kivívásához. A magyar vonatkozások között megemlítette, az amerikai könnyűlovasság megteremtése az ő, illetve Kováts Mihály huszárezredes nevéhez fűződik.

1596039310

Az államtitkár szavai szerint a Kosciuszko-emlékév (halálának 200. évfordulója) a magyar embereknek is figyelmeztetés, hogy nem szabad elfelejteni az amerikai szabadságért életüket áldozó hőseinket.

1596039310

Jerzy Snopek, Lengyelország budapesti nagykövete beszédében hangsúlyozta, Tadeusz Kosciuszko két nemzet hőse: Lengyelországé és az Egyesült Államoké. Thomas Jefferson vele kapcsolatban úgy fogalmazott, „Tádé, a szabadságharc legtisztább fia". Egyszerre volt stratéga, katona, mérnök, korának nagy hatású gondolkodója, szimbólum és legenda. „Mivel a szabadságot nem lehet megosztani, ezért nem is két nemzet hőse volt, hanem a szabadságé" – fűzte hozzá.

1596039310

David J. Kostelancik, az amerikai nagykövetség megbízott ügyvivője kiemelte, hogy Tadeusz Kosciuszko egész életében a szabadságért harcolt mind Lengyelországban, mind pedig az Egyesült Államokban. A katonás keménység mellett ugyanakkor művészi érzékenységgel is rendelkezett, hiszen szobrászatot tanult, de szeretett festeni is. Az ügyvivő emlékeztetett, Kováts Mihállyal közösen alapozták meg az Egyesült Államok hagyományait, és Tadeusz Kosciuszko nevéhez fűződik a West Point erőd megtervezése is.

Petneki Áron történész, az Magyar Tudományos Akadémia Magyar–Lengyel Történész Vegyesbizottságának elnöke előadásában elmondta, nem csak Lengyelországban, de Magyarországon is valóságos kultusz övezte Kosciuszko személyét már életében. Ennek jelét minden társadalmi rétegben fel lehet fedezni, például egyszerű használati tárgyakon, de ékszereken is elhelyezték a tábornok képmását. A szilárd jellemű férfit nem lehetett megvesztegetni, a nemzet érdekét mindennek fölébe helyezte, szavát mindig megtartotta, és hatalma csúcsán is szerény maradt. A klasszikus római, cincinnatusi jellemnek számított – fűzte hozzá.

1596039311

A rendezvényen magyar, lengyel és amerikai előadások hangzottak el a témában; a szemináriumot koncert zárta.

Fotó:Krasznai-Nehrebeczky Mária