Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tájékoztató a doktrínákról

Szöveg: HM VDK |  2013. június 26. 17:07

Az MH Vezetési és Doktrinális Központnál tett látogatást Zlatan Jeremić ezredes, Szerbia Budapestre akkreditált véderőattaséja. Látogatásának célja elsősorban a Magyar Honvédség doktrínafejlesztési tapasztalatainak megismerése volt, mivel a szerb haderő a NATO Békepartnerségi Program keretein belül törekszik az interoperabilitás elérésére.

Nosza Vilmos ezredes, az MH VDK Doktrinális és Szabályzatfejlesztő Osztály osztályvezetője általános tájékoztatót tartott az MH VDK szervezeti felépítéséről, feladatairól, valamint a doktrína és szabályzatfejlesztési munkákat szabályzó dokumentumokról. A tájékoztató második felében Takács Imre mérnök alezredes, az osztály főtisztje részletesen kitért a Magyar Honvédség doktrína hierarchiájára és a doktrínák kidolgozásának helyzetére.

Elhangzott: a doktrínák hároméves felülvizsgálati ciklusa 2011-ben kezdődött meg, eddig az MH Összhaderőnemi Doktrína és a Kiképzési Doktrína lépett hatályba, de már jóváhagyási szakaszban van az MH Összhaderőnemi Híradó Informatikai, a CIMIC és az Egészségügyi Doktrína is. Az MH Összhaderőnemi Felderítő és Műveleti Doktrínák előreláthatóan 2013 júliusában elfogadásra kész állapotban lesznek. Ezzel az MH Doktrína Hierarchia első és második szintjeit feltöltötték hatályos és naprakész doktrínákkal.

1595956258

A doktrína hierarchia 3. szintjének kidolgozó munkacsoportjaiból öt már megkezdte munkáját.
Ismertették a NATO kompatibilis nemzeti szabványosítási rendszerét,amelyben az MH VDK központi szerepet tölt be. A terminológiai harmonizációs területen több nagy jelentőségű projekt is a közelmúltban indult be, ezek közül az egyik a STANAG-ek fordítására szakosodott STANFOR fordító részleg, amely Önkéntes Műveleti Tartalékos Katonák bevetésével végzi munkáját. A másik a Terminológiai Harmonizációs Testület, amely működésének egy éve alatt több száz NATO terminológiát honosított és kiadta az AAP-6 „szótár"2013 évi legfrissebb verzióját és közel 4000 szócikket tartalmaz.

Dr. Tamási Béla mérnök ezredes, a központ megbízott parancsnoka tájékoztatta a szerb attasét a doktrína és szabványosítás területén szerzett tapasztalatokról, továbbá tudatta, hogy a katonai szervezet a szabványosítási és terminológiai harmonizációs munkája fejlesztéséhez felvette a kapcsolatot a Bécsi Védelmi Akadémia Nyelvi Intézetével is az együttműködés lehetőségeinek feltérképezésére.

Jeremić ezredes elismerését fejezte ki, hogy az MH VDK Központi Ügyeleti és Katasztrófa-elhárítási Osztályállománya milyen precíz, példaértékű munkát végzett az árvízi munkálatok koordinálása terén, továbbá hangsúlyozta, hogy a kétoldalú katonai kapcsolatok keretén belül bízik a két haderő együttműködésében és a szakterület kölcsönös fejleszthetőségében.

Fotó: MH VDK