Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tanári katedrától a teológián keresztül az egyenruháig

Szöveg: taborilelkesz.hu |  2012. december 2. 16:39

Interaktív előadást szervezett a közelmúltban a Matolcsi Református Egyházközség, amelynek témája a tábori élet és a lelkészség volt. Előadóként egy Koszovót és Afganisztánt megjárt katona látogatott el Tunyogmatolcsra: Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész, akinek a tanári katedrától a teológián keresztül vezetett az út a katonai élethez.

1595945728

A teológusból lett katonatiszt 1977-ben született Mezőkövesden; édesapja ugyancsak katonatiszt volt, aki sajnos nagyon fiatalon elhunyt. Édesanyja szintén a református egyháznál szolgál, óvónőként dolgozik, ő a miskolci Görgey Úti Református Tagóvoda vezetője.

Sajtos Szilárd 1995-ben érettségizett Miskolcon, majd 1995 és 1999 között a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karára járt Nagykőrösre. 1999-ben diplomázott általános iskolai tanító−református hittanoktató szakon, s még ebben az esztendőben felvették a Debreceni Református Hittudományi Egyetem lelkész szakára. Az első diploma megszerzése előtt döntött arról, hogy tábori lelkész szeretne lenni, így még ebben az évben a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hallgatója lett, az országban elsőként katonai ösztöndíjas hallgatóként. 

„Akkor létezett még a Nemzetvédelmi Egyetemen egy úgynevezett felsőoktatási tagozat, ahová azok a civil egyetemre járó hallgatók jártak, akikre szükség lehetett a Magyar Honvédség mindennapjaiban, de külön a katonai felsőoktatás nem képezte őket. Orvosok, ügyvédek, jogászok, közgazdászok és természetesen lelkészek tartoztak ebbe a csoportba" − mondta el a százados.

Sajtos Szilárd még 2004-ben elvégezte az akkori Debreceni Egyetem Bölcsésztudományi Karával közös vallástanári szakot a Hittudományi Egyetemen. 2005-ben pedig a teológus-lelkész szakos diplomáját vehette át.

2005. augusztus 20-án avatták honvédtisztté, első beosztását Hódmezővásárhelyen kapta, ahonnan 2007-ben helyezték át Debrecenbe.  A „jó pap holtig tanul!" mondásnak megfelelően a százados jelenleg a Debreceni Egyetemen mentálhigiénét hallgat. Mindemellett a Hittudomány Egyetemen még doktori képzésben is részt vesz, ahol a kutatási területe: a katonai lelkigondozás kérdése a múltban, a jelenben és a jövőben.

1595945728

„Azért fontosak ezek az előadások, hogy a társadalom egy valós és reális képet kapjon a Magyar Honvédségről, az ott szolgálókról, az ő kihívásaikról, az életükről. Gyakorlatilag nem titkolt szándékunk, hogy a honvédség presztízsét növeljük a társadalomban. Ezek az alkalmak nem előadások a szó klasszikus értelmében, hanem inkább beszélgetések a gyülekezetek tagjaival" – tette hozzá a tábori lelkész.

Sajtos Szilárd kétszer volt már külföldi misszióban: Koszovóban nyolc hónapig, Afganisztánban hat hónapig teljesített szolgálatot. Nős, felesége a Református Nevelőszülő Hálózatnál dolgozik Debrecenben. Kislányuk − Sajtos Janka Kata – júliusban született, most már három hónapos. 

1595945729

„Szeretnék jó tábori lelkész lenni, megszerezni minden tudást, mellyel még tovább tudom képezni magam. Tavaly a Tiszántúli Református Egyházkerület és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár együttműködési szerződést kötött, amelynek egyik része a Honvédelmi Minisztérium által létrehívott KatonaSuli-program. E program keretében én is tartok órákat a diákoknak. Természetesen vannak olyan diákok is, akik a lelkipásztori pálya felé szeretnének elmozdulni, és még olyat is ismerek, aki kimondottan tábori lelkész szeretne lenni" – újságolta örömmel a református tábori lelkész.