Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb tálibok szabadulhatnak?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 2. 18:45

Pakisztánban raboskodó tálibok szabadon engedéséről tárgyalt november 30-án, pénteken Iszlámábádban Zelmai Raszul afgán külügyminiszter.

Pakisztán a hónap közepén már elengedett 13 afgán lázadót, és ezt a kabuli kormány üdvözölte. Akkor felmerült, hogy pakisztáni részről fontolóra veszik Abdul Gani Baradar mollának, a tálibok második számú parancsnokának szabadon engedését is, és ez a téma ugyancsak szerepelt Zelmai Raszul és Hina Rabbani Hár pakisztáni külügyminiszter megbeszélésén.

Az afgán kormányzat a tálibok szabadulásának kieszközlésétől azt reméli, hogy lendületet ad az afganisztáni békefolyamatnak. Erre nagy szükség lenne, tekintettel arra, hogy közeledik a tálib felkelők ellen harcoló külföldi erők végleges távozásának dátuma.
Hogy sikerült-e konkrét megállapodást kötni újabb tálibok szabadon engedéséről, az egyelőre nem ismeretes.

A megbeszélés utáni sajtóértekezleten Hina Rabbani Hár mindössze annyit közölt, hogy alaposan megvitatták a témát, és biztos abban, hogy sikerült előrébb lépni.
Zelmai Raszul kijelentette, hogy Kabul azt szeretné, ha minden tálib hazatérne, csatlakozna az alkotmányos politikai folyamathoz és kivenné részét az ország fejlesztéséből.