Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ellenzék csak akkor fogadna el békefenntartó erőket, ha Aszad távozna a hatalomból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 2. 20:51

Az újonnan megalakult szíriai ellenzéki koalíció csak akkor fogadná el békefenntartók jelenlétét Szíriában, ha Bassár el-Aszad elnök és szövetségesei távoznának a hatalomból – jelentette be az egyiptomi fővárosban december 1-jén, szombaton Válid al-Buni, az ellenzékiek szóvivője.

A koalíció képviselőjét Lahdar Brahimi ENSZ-közvetítőnek azokról a kijelentéseiről kérdezték, amelyek szerint tűzszünet csak akkor maradna érvényben Szíriában, ha azt békefenntartói misszió ellenőrizné. Az ellenzékiek képviselője sajtóértekezletet tartott Kairóban, ahol tájékoztatást adott a 60 tagú ellenzéki koalíció első teljes üléséről.

A sajtóértekezletről beszámoló Reuters jelentésében kiemelte, hogy a békefenntartók kérdésköre rendkívül kényes témakör, hiszen az ellenzék soraiban sokan attól tartanak, hogy egy ilyen lépés az ország felosztásához vezethetne, mégpedig úgy, hogy védett területet biztosíthatna az Aszad iránt lojális erőknek a Földközi-tengerhez közeli térségben, ahol az alavita kisebbség legtöbb tagja él.

Válid al-Buni szóvivő kijelentette, hogy az ellenzék nyitott minden kezdeményezés előtt, ha Aszad és szövetségesei, beleértve a hadsereg és a biztonsági apparátus magas rangú tisztjeit is, távoznának tisztségükből. A szóvivő szerint mindenhez ez az első feltétel, és addig nem lesz politikai haladás az országban, amíg nem távozik az uralkodó család, valamint mindazok, akik a rezsim támaszai voltak.

„Akárki terjeszt is elő politikai tervet, annak tudnia kell, hogy 50 ezer halott, 200 ezer sebesült és 5 millió menekült után a szíriaiak nem fogják elfogadni azokat, akik elnyomták és gyilkolták őket 50 éven át" – jelentette ki Válid al-Buni. Az ellenzék szóvivője korábban politikai fogolyként börtönben töltötte annak az időszaknak a nagyobb részét, amely azóta telt el, hogy Aszad 2000-ben megörökölte a hatalmat apjától.