Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kolumbiában a kormányerők a béketárgyalások alatt megölték a gerillák egyik vezetőjét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 2. 20:53

Megölték Kolumbiában a kormányerők a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) marxista gerillaszervezet négy tagját december 1-jén, szombaton, annak ellenére, hogy a kormány és a FARC között egy átfogó békemegállapodásról folynak tárgyalások.

A légierő közleményben jelentette be, hogy a közép-kolumbiai Meta tartományban légicsapással végeztek a FARC három tagjával, köztük a Pipas néven ismert egyik vezetőjével. Egy másik helyszínen, Lejanías közelében a kormányerők és a FARC közti összetűzésben egy negyedik tag is életét vesztette.

A két fél között néhány hete Kubában folynak a béketárgyalások, és a kormány éppen két nappal ezelőtt nyilatkozott úgy, hogy azokon haladás mutatkozik.

A FARC a tárgyalások kezdetén bejelentette, hogy január 20-ig egyoldalúan tűzszünetet tart. A kormány azonban jelezte, hogy nem kíván csatlakozni ehhez, mert egy régebbi – még az ezredforduló tájékán tartott – tárgyalássorozat alatt a gerillák soraik megerősítésére használták ki a fegyvernyugvást.

A FARC 1964-ben alakult, főként a szegényparasztság érdekeinek a védelmében. Az utóbbi harminc év alatt a konfliktus a kormány becslései szerint 600 ezer halálos áldozatot követelt, 3,7 millió ember pedig elmenekült a lakóhelyéről.

A béketárgyalásokon egyébként a napokban szünetet tartanak, a kubai fordulót a tervek szerint szerdán folytatják.