Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tanítani mennek Afganisztánba

Szöveg: Galambos Sándor |  2013. május 9. 16:46

Az aszimmetrikus hadviselés, a terrorizmus elleni harc megköveteli, hogy a lehető legnagyobb fegyelemmel és hatékonysággal hajtsák végre a feladatukat. Elvárom, hogy méltó képviseljék hazánknak, a Magyar Honvédséget! – köszönt el az MH Mi–17-es Légi Tanácsadó Csoport hatodik váltásának tagjaitól Szolnokon május 9-én, pénteken Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke.

1595953832

Napokon belül indulnak Afganisztánba az MH Mi–17-es Légi Tanácsadó Csoport (Air Advisory Team – AAT) hatodik váltásának a tagjai. A tízfős alegység parancsnoka Szilágyi Zoltán alezredes. Feladatuk az afgán szárazföldi erőkhöz tartozó szállítóhelikopter-pilóták és technikusok kiképzése, mentorálása lesz. Amerikai és olasz katonákkal együttműködve dolgoznak azért, hogy az önálló Afgán Nemzeti Hadsereg képes legyen saját erőforrásainak felhasználásával a stabilitás és a béke megőrzésére.

Katonatársaik, barátaik, családtagjaik jelenlétében Sáfár Albert dandártábornok köszönt el a műveleti területre indulóktól. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke beszédében külön kiemelte, hogy a kontingens tagjai egy olyan országban vállaltak szolgálatot, amelynek a belső békétlensége sok nemzet békéjét és biztonságát fenyegette és fenyegeti napjainkban is, ahol a katonák sok éve dolgoznak azért, hogy béke legyen.

1595953833

„Az afganisztáni béke és biztonság megteremtése a világ népeinek közös vállalkozása, benne az Észak-atlanti Szövetségé, amelyhez Magyarország saját elhatározásából, saját biztonságának és nemzeti érdekeinek a védelméért csatlakozott. Afganisztáni szerepvállalásunk – a NATO új stratégiai koncepciójának megfelelően – az utóbbi években jelentős mértékben kibővült. Előtérbe kerültek és hangsúlyozott figyelmet kaptak a különböző kiképző csoportok, amelyek feladata az afgán nemzeti haderő tradicionális-, speciális- és támogató feladatokat végrehajtó egységeinek segítése, műveleti képességeik elérését célzó alap- és szakkiképzéseinek mentorálása" – mondta Sáfár tábornok.

Szilágyi Zoltán alezredes, a kontingens parancsnoka a honvedelem,hu kérdésére válaszolva elmondta: a felkészülést még tavaly októberben, a jelenleg kint tartózkodó ötös váltás tartalékaként kezdték meg. A csoport kiképzésében az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj és az MH Béketámogató Kiképző Központ szakemberei is segítettek. Idén év elején pedig Csehországban és Horvátországban a Mi-171-es helikopterrel, a Mi-17-es korszerűsített változatával ismerkedtek meg. Mentori munkájukat Afganisztánban valószínűleg lényegesen megkönnyíti majd az, hogy most már nem az idősebb, még az egykori Szovjetunióban végzett hajózókat fogják oktatni, hanem a pilóták egy új nemzedékét. Egy korábbi amerikai kiképzés keretében ugyanis ezek a fiatal katonák már kisebb helikopterekkel repültek, így a szükséges alapokkal rendelkeznek, velük a munkát nem a „nulláról" kell kezdeni.

1595953833

Juhász Péter századosnak is hasonló a véleménye. A szolnoki helikopterbázis oktató-üzemeltető mérnöke hadműveleti területen a magyar és az olasz hajózók biztonságos repüléséért felel majd: felügyeli a repülések előkészítését, a feladat végrehajtását követő technikai ellenőrzéseket. Ez lesz a második missziója, valószínűleg sok régi „tanítványával" fog találkozni. A kiképzésen résztvevő afgán technikusok és műszakiak ugyanis nem cserélődnek olyan gyakran, mint a pilóták, így a korábbi közös munka során szerzett ismereteikre eredményesen lehet majd építeni.

Gulyás Anita zászlós most „civilként" vett részt a kibocsátó ünnepségen: férjét kísérte el. Mint mondta: katonaként tökéletesen tisztában volt vele, hogy egyszer eljön majd ez a pillanat is. Tudja, hogy nem lesz könnyű dolga egyedül a két kislánnyal, de a közelben lakó nagymamák és nagypapák megígérték a segítséget. Náluk még egy kicsit rosszalkodni is lehet majd, de a 11 éves Viktória mégis jobban örülne annak, ha a nagyikat idén nyáron is az édesapjával együtt tudná meglátogatni. Arra a kérdésre pedig, hogy milyen ajándékot kér Afganisztánból, kijelentette: „nem kérek semmit, csak jöjjön haza egészségesen!"

1595953833

A kibocsátó ünnepség legfiatalabb résztvevője az kéthónapos György Réka volt. Édesanyját, Törzsök Adélt „kísérte el" az ünnepségre – több mint négy hónapig ők is egyedül lesznek majd otthon. Az elválás nem megy könnyen, de egy katonafeleségnek tudomásul kell vennie a szolgálattal járó kötelezettségeket.
György László főtörzsőrmesternek ugyan ez lesz a második missziója, de egy évvel ezelőtt még nem volt Réka. Az itthon maradt „két lány" a nagyszülők segítségére sem számíthat, ők ugyanis a Dunántúlon élnek. Az édesanya azonban bizakodó: segítőkész szomszédjaink vannak – mondta mosolyogva.

A mostani kibocsátó ünnepségnek volt egy, a korábbi forgatókönyvekben eddig sosem szerepelt mozzanata is. A Tiszti Kaszinó Honvéd Hagyományőrző Egyesület és a Tiszthelyettes Klub kezdeményezésére ugyanis egy új hagyományt szeretnének meghonosítani a helikopterbázison: az 50. életévüket betöltő tisztek és altisztek köszöntését. Az első „szülinapi" ajándéktárgyat, egy díszfegyvert Lamos Imre dandártábornok, a bázis parancsnoka adta át Szilágyi Zoltán alezredesnek, a kontingens parancsnokának.

1595953834

Fotó: a szerző felvételei