Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tarolt a katonai „Pandur-gulyás”

Szöveg: Singer Éva hadnagy |  2016. május 5. 19:41

Két település főzőversenyén is indultak az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ (MH RKKK) csapatai május elsején. Balatonakarattyán marhagulyás készült csipetkével, Balatonkenesén pedig különleges „Pandur-gulyásukkal” egyből elnyerték legjobbnak járó Aranyfakanál-díjat.

1596012964

Első alkalommal neveztek az MH RKKK csapatai az alakulattal együttműködésben álló települések hagyományos május elsejei főzőversenyén. Balatonakarattyán komoly kihívás elé állították a szervezők a csapatot: röpke három óra alatt kellett eljutniuk a fahasogatástól és tűzgyújtástól a tálalásig.

Az idővel való komoly harc után el is készült a bográcsban főtt marhagulyás csipetkével „Honvéd Üdülő módra", mely elnyerte ugyan a kóstolók tetszését, de az első helyhez sajnos ez nem volt elég. A Balatonkenesén induló csapat a szervezőktől sertéshúst, hagymát, paprikát, paradicsomot, fokhagymát és burgonyát kapott – ebből kellett a legjobbat kihozniuk a rendelkezésükre álló két óra alatt.

1596012965

A katonák több recept ötleteit használták fel, s ennek megfelelően a kapott alapanyagokból készült gulyást borsóval, erdei csupros gombával, sárgarépával, petrezselyemmel, citrommal, tejszínnel és friss tárkonnyal egészítették ki. A recept még a helyszínen is formálódott, amikor Szilágyi Enikő hadnagy gondolt egy merészet, és a csipetkét petrezselymes, citromos, kakukkfüves gombóccal helyettesítette, mely nagy siker aratott a kóstolók körében. Az elkészült étel az alaprecept – és a csapatvezető, Pandur János százados után – a „Pandur-gulyás" nevet kapta. Az étel ötlete Békési Éva őrnagytól származott, a csapat lelke Ritterné Pajor Csilla könyvtáros volt, a bogrács őre pedig Buda Tamás hadnagy.

1596012965

A csapatnak duplán meg kellett felelnie, hiszen a zsűri egyik tagja (mindkét településen) Piros Ottó ezredes, az MH RKKK parancsnoka volt. Azonban a Pandúr-gulyás a többi zsűritag szavazatait is elnyerte, így egy évig az MH RKKK-hoz került a kenesei vándordíj, az „Aranyfakanál.

1596012965

Fotó: a szerző felvételei és Balaton TV