Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Társadalom és hadügy

Szöveg: honvedelem.hu /uni-nke.hu |  2015. szeptember 28. 21:39

A fegyveres küzdelem, a háború emberi létünk egyik meghatározó jellemzője – hangzott el a Ludovika Szabadegyetem legutóbbi előadásán. Prof. dr. Szendy István ezredes szerint a háború egy társadalmi létformának tekinthető, amely adott történelmi időszakban az érintett társadalmi csoportok számára elsőrangú társadalmi tevékenységgé alakul át.

http://uni-nke.hu/hirek/2015/09/23/tarsadalom-es-hadugy
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának oktatási dékánhelyettese előadásában beszélt a sikert biztosító katonai képességek megteremtéséről, amely azonban csak részben feladata a társadalom által létrehozott, fenntartott és működtetett katonai erőnek. Szendy István szerint ugyanis, ezek a katonai, tágabb értelemben vett védelmi képességek, csak a társadalom közös és következetes akaratából, egységes felelősség vállalása nyomán, továbbá valamennyi erőforrásának felhasználásával hozhatók létre, illetve alakíthatók ki.

Az ezredes úgy vélte, hogy a társadalmi munkamegosztás folyamatának részeként kialakult hadsereg műveleti hatékonysága minden társadalomban az egyik legfontosabb közügy. Utalt rá, hogy az államok, különösen a nemzetállamok kialakulása és létrejötte óta, minden józan és reális gondolkodású társadalmi közösség megteremti és fenntartja saját hadügyét. Elhangzott, hogy napjainkban a hadügy – mint fogalom – nagymértékben része a közgondolkodásunknak és sokszor a hadsereggel, a hadviseléssel és a honvédelemmel kapcsolatos ügyek összességeként definiáljuk annak fogalmát. Ez azonban ennél átfogóbb és mélyebb tartalmú jelenség, amelyet érdemes tudományos rendszeralapú módon megközelíteni.

Az előadáson Szendy István beszélt Carl von Clausewitzről, a nagyszerű katonáról és filozófusról, aki a polgári hadtudomány elméletének egyik meghatározó kidolgozója volt. Emellett a dékánhelyettes szólt az államok és nemzetek kialakulásáról, fejlődéséről, valamint a civilizációs kultúrkörök megjelenéséről is.

1596001531

Fotó: uni-nke.hu