Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartalékosok éleslövészete

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző felvételei |  2019. november 14. 7:14

Készségszinten elsajátították 120 órás kiképzésük követelményeit Borsod-Abaúj-Zemplén megye önkéntes tartalékosai. Az MH 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 10. Területvédelmi Zászlóalj katonái november 12-én eredményesen hajtották végre a felkészítés 10. moduljában részükre meghatározott gépkarabély-alaplőgyakorlatot.

1596071604

Száztizenkét önkéntes területvédelmi tartalékos katona teljesítette Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a tíz modulra épülő alapfelkészítés követelményeit. Az önként vállalt szolgálatuk ellátásához szükséges ismereteket az elmúlt hónapokban készség szinten elsajátították, a korábbi komplex lőelőkészítő foglalkozás elméleti és gyakorlati tárgyköreinek átismétlését követően pedig a gépkarabély éleslövészetet is végrehajtották az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hajdúhadházi lőterén. Fekvő tüzelési testhelyzetből a 4. számú körös mellalakot három egyeslövéssel 100 méterről, a 8. számú futó alakot rövid sorozatlövésekkel, 200 méterről kellett leküzdeniük.  

1596071604

A biztonsági előírások, a munka-, tűz-, baleset- és környezetvédelemi rendszabályok ismertetése után az alap lőgyakorlat tárgyáról, céljáról és az értékelésének szempontjairól is tájékoztatást kaptak a tartalékos katonák. Ezt követően gyakorolták a tárazást, a csapott célgömbbel történő célzást, irányzást, a figyelést, a távolságbecslést, a lőtéren történő mozgás alaki szabályait, az AK-63D típusú gépkarabély szét- és összeszerelését, a „Harchoz!", „Üríts!", „Fel!"„Fegyvert vizsgára!" vezényszavak végrehajtását is.

1596071604

Borsod-Abaúj-Zemplén megye tizenhat járásában szolgálatot vállalt önkéntes területvédelmi tartalékos katonák éles lőgyakorlatát az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Kiképzési és Kiképzést Ellenőrző Osztály főtisztjei is megtekintették. Gilányi Zoltán és Ferenczi Szabolcs őrnagyok az okmányokat, a foglalkozások anyagi és technikai biztosítását, a lövészet végrehajtását ellenőrizték.  

1596071605

Az éleslövészet végrehajtását a gépkarabélyok és a lőszerek átadásával, az egészségügyi biztosítás és az étkeztetés megszervezésével az MH 5. Bocskai István Lövészdandár támogatta. Horváth András alezredes, az MH 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnokhelyettese megfelelőre, eredményesnek értékelte az alakulat tartalékos katonáinak lőgyakorlatát.

1596071605

Ugyanakkor megjegyezte: az érintettek kiképzése ezzel nem ért véget. A következő felkészülési időszakban a beosztásaik alapján szakmai képzéseken vesznek majd részt. Ezzel párhuzamosan pedig megkezdik a területvédelmi tartalékos szolgálatra közelmúltban jelentkezettek felkészítését is.

1596071605