Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tatán „lőttek” a Matasz hagyományőrző tüzérei

Szöveg: Hautzinger Balázs |  2014. december 11. 15:00

A tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárnál megrendezett tüzéravatáson három löveggel jelenítették meg a 101 éves honvédtüzérség múltját a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) hagyományőrző tüzérei.

1595984406

A tatai rendezvényen − Horváth Gábor dandártábornok, az alakulat parancsnoka és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Műveleti Támogató Tanszék tüzér szakiránya felkérésére − a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) hagyományőrző díszütege három löveggel és korhű egyenruhába öltözött kezelőikkel jelenítette meg az idén 101 esztendős honvédtüzérség első és második világháborús, valamint 1956-os korszakait. A rendezvény forgatókönyve szerint lövegenként három díszlövést adtak le.

1595984406

Az avatási ceremónia végén Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagy tüzérré avatta Nagy Zsolt és Üveges Zsolt hagyományőrző tüzéreket.
Jásdi Balázs elmondta: már több éve vesznek részt a tüzérek ünnepén, és idén először egy időben sikerült mindhárom hadtörténelmi korszakot egyszerre bemutatniuk. Részvételüket a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály, valamint az MH Katonai Közlekedési Központ segítette.

1595984406

A Matasz hagyományőrző tüzérei e rendezvénnyel zárták az idei évet. 2014-ben több mint harminc rendezvényen szerepeltek, többek között a nemrég bemutatott Hősök aranygárdája és a Kereszthegy című dokumentumfilmekben,valamint a HM Zrínyi Nonprofit Kft. által kiadott, A Nagy Háború 1914−1918. −Kézzelfogható hadtörténelem című, első világháborús dobozkönyvvideomellékletében is láthattuk a hagyományőrzőket és lövegeiket.

Fotó: Horváth Gábor