Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikára mutogat a jemeni al-Kaida

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 11. 14:18

Az Egyesült Államokat és személyesen Barack Obama elnököt okolja az al-Kaida terrorhálózat jemeni szervezete, amiért amerikai és dél-afrikai túsza meghalt az amerikai katonák múlt hét végi túszszabadító akciója közben.

Az Arab-félsziget al-Kaidája nevű csoport vezetője egy videofelvételen úgy fogalmazott, hogy Washington „ostobán" a fegyveres erő bevetése mellett döntött a tárgyalások helyett.

Barack Obama amerikai elnök és „kormánya tudatában volt a követeléseink jogos voltának, és legalább tárgyalhatott volna róluk velünk, vagy őszinte lehetett volna a kérdésben" – közölte Nászer bin Ali al-Anszi, a terroristák internetes tevékenységét megfigyelő amerikai központ, a SITE honlapján közzétett videóban.

„A figyelmeztetésünk ellenére, hogy ne cselekedjenek ostobán (…) a katonai megoldást választották, amely korábban és most ismét kudarcot vallott" – tette hozzá.

Luke Somers 33 éves amerikai fotóriportert és Pierre Korkie 56 éves dél-afrikai tanárt fogva tartóik lőtték agyon szombaton az al-Kaida erősségének számító Sabva Vádi-Ábádán körzetében.

Helyi lakosok szerint a tűzpárbajban meghalt tizenegy ember, köztük egy nő, egy tízéves kisfiú és az al-Kaida egyik helyi vezetője.

Az amerikai fotóriportert Jemen fővárosában rabolták el. Kiszabadítását már novemberben is megkísérelték, de a jemeni-amerikai akció elkésett, mert fogva tartói időközben más helyre hurcolták.

A terrorcsoport a szabadító akciót megelőzően három napot adott követelései teljesítésére az Egyesült Államoknak. Somers elengedésének fejében az Egyesült Államokban terrorizmussal vádolt ismert egyiptomi imám és pakisztáni agykutató nő szabadlábra helyezését követelte. Korkie elengedéséről már folytak a tárgyalások, őt vasárnap szabadon engedték volna.

Az Egyesült Államok a világ legveszélyesebb terrorcsoportjai között tartja számon az Arab-félsziget al-Kaidáját.

Obama szombaton védelmébe vette a félresikerült akciót. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok minden katonai, titkosszolgálati és diplomáciai forrását beveti annak érdekében, hogy épségben hazajuttassa állampolgárait, legyenek bárhol. A terroristák pedig számíthatnak arra, hogy utoléri őket az amerikai igazságszolgáltatás.