Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tavasz, napsütés, Komárom, múzeumhajó

Szöveg: Miksóné Novits Zsuzsanna törzszászlós |  2018. április 11. 19:52

A tavaszi napsütés és a Lajta Monitor Múzeumhajó sok családot csábított a komáromi Monostori Erődbe az elmúlt hétvégén.

A 170 éves a Magyar Honvédség programsorozat egyik nevezetessége, az SMS Leitha, közismert nevén a Lajta monitor a legrégebbi úszóképes folyami hadihajó az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből. Második állomáshelyén, Komáromban április 8-10. között horgonyzott a hajó. Vasárnap délelőttől a program zárásáig sorban álltak a Duna-parton az érdeklődők azért, hogy feljuthassanak a hajóra.

1599184789

A vendégek szárazföldön és vízen is az az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Komárom-Esztergom megyei irodájának munkatársaival találkozhattak: a várakozást a toborzópont színesítette, az iroda egyik önkéntes műveleti tartalékos katonája pedig történészként a Lajta monitor tárlatvezetője.

A toborzósátorban a hatástalanított fegyverekkel való ismerkedés és a nosztalgiázás mellett a toborzók tájékoztatták az érdeklődőket a katonai szolgálatvállalás lehetőségeiről, a továbbtanulásról, a honvédelmi táborokról, az alakulatoknál lévő nyílt napokról.

Április és május hónapban több Duna-parti városban is kiköt a Lajta Monitor Múzeumhajó, majd visszatér Budapestre, és egészen szeptemberig a Parlament előtt horgonyoz.

1599184789

További információk a 170.honvedseg.hu oldalon olvashatóak.

Fotó: a szerző felvételei