Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tavaszi emlékhadjárat 2016-ban is

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. március 22. 17:50

Huszonnyolcadik alkalommal rendezik meg Közép-Európa legnagyobb katonai hagyományőrző rendezvénysorozatát, a Tavaszi emlékhadjáratot.

A szervező hagyományőrző és történelmi egyesületek, valamint a rendezvénysorozatban részt vevő önkormányzatok március 26-tól egészen május 22-ig várják az érdeklődőket a több tucat helyszínen megrendezendő programokra. A történelmi időutazás során a hagyományőrzők ismét az 1849-es tavaszi hadjárat helyszíneit járják végig az anyaországban és a Felvidéken egyaránt.  

Az egyes településeken a legváltozatosabb programokkal, koncertekkel, történelmi előadásokkal, korabeli konyhabemutatókkal, felvonulásokkal, koszorúzásokkal, katonai parádékkal várják az érdeklődőket. A legnagyobb érdeklődésre természetesen ezúttal is a csatabemutatók számíthatnak, ahol korabeli egyenruhákban játsszák újra a tavaszi hadjárat egy-egy emlékezetes epizódját.

1596010812

Az emlékhadjárat kísérő kiadványa idén is Fülöp Tibor Zoltán Huszárkalandok című, a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent kötete. A szerző végigkíséri településről településre az olvasót, Tiszafüredtől Vácig az 1848-49-es szabadságharc tavaszi hadjáratának útvonalán, az immár 25 éve haladó emlékhadjárat állomásain.

Az első emlékhadjáratot 1989-ben szervezték. Azóta már több mint félszáz hagyományőrző egyesület és társadalmi szervezet vesz részt a programokban. A részletes tájékoztató a csatolmányban olvasható.

(Archív felvételünk a tavalyi emlékhadjáraton készült.)