Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Távol a hazától

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. december 14. 12:31

Régi hagyomány, hogy karácsonykor képes levelezőlapon küldjük el üdvözletünket a hozzánk közelállóknak. Így tettek annak idején a fronton szolgáló katonák is, bár számukra több volt ez, mint jókívánságaik tolmácsolása: az egyetlen kapocs az otthoniakkal.

1595946347
A 18. század végén, Angliában terjedt el a rajzokkal illusztrált karácsonyi üdvözlőkártyák küldésének szokása; e lapok – amelyeket a képes levelezőlap elődeinek tekinthetünk – 1845-től (az Osztrák–Magyar Monarchiában 1869. október elsejétől) jelentek meg a kereskedelmi forgalomban, s népszerűségük hamar az egekbe szökött. Persze a képeslapkiadás nem függetleníthette magát a politikai és világtörténelmi eseményektől. Az első világháború idején például nagyon sokféle, a katona és a karácsony kapcsolatát ábrázoló lap készült, s a fronton harcolók ezekre írva juttatták el üdvözletüket, jókívánságaikat az otthoniaknak.

Dr. Szoleczky Emese főmuzeológus, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Kéziratos Emlékanyag-gyűjteményének vezetője elmondta: az ábrázolások típusai széles spektrumon mozogtak. A hit, a vallás, továbbá a katona és az otthon kapcsolata rendkívül változatos formában jelent meg a képeslapokon, melyek természetesen propagandacélokat is szolgáltak: rajzaik azt üzenték, hogy bár a katonának hiányzik az otthon melege és a családja, a haza védelmezőjeként tudja, mi a kötelessége a frontszolgálat alatt.

További részletek a Magyar Honvéd magazin december 14-én, pénteken megjelenő számában!

Címkékkarácsony