Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tele tervekkel – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. augusztus 13. 15:33

Vak Bottyán Honvéd (Tiszti) Üdülő néven a múlt század harmincas éveiben jött létre, tornyos főépületét 1933-ban adták át. A legutóbbi átfogó felújításra – melynek keretében tízlakásos épülettel bővült az üdülő – az 1970-es években került sor. A közbeszédben csak Mátraházaként emlegetett komplexum immár nyolcvannégy esztendeje szolgálja katonagenerációk sokaságának pihenését.

1596037239
Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár üzemeltetésében működő, mai hivatalos nevén 4. számú Kiképzési, Oktatási és Regeneráló Központ (KORK) azonban számomra – s talán sok itt pihent vendég számára is – nemcsak egy üdülő a sok közül, hanem az „öreg hölgy". Rajta, ha alaposan megszemléljük, ugyan meglátszanak az évtizedek nyomai, de egy kis smink, az éltes korban is utánozhatatlan bája és képessége a megújulásra, feledteti velünk éveinek számát.

Az intézményt 2013 óta vezető Füzér László őrnaggyal, központparancsnokkal, folytatott beszélgetésünkből kiderül számomra, hogy ő is valahogy így tekint az „üdülőre", ám mivel a realitások talaján áll, „visszarángat" a valóságba mielőtt túl költői lennék.A valóság pedig a következő. A KORK jelenleg 160 vendég fogadására alkalmas. A főépületben (vagyis az A épületben) 35 szoba és 2 lakosztály áll a rendelkezésünkre. Büfé, étterem és társalgó is van ott, alagsorában pedig szauna, szolárium, kondicionálóterem szolgálja a vendégek kényelmét. A G épületben 13 szoba közül választhatunk. A H különálló ház, valójában egy négyágyas lakosztály, két szobával, nappalival, fürdőszobával és terasszal. Az L pedig négy lakásjellegű, erkélyes, panorámás szobát kínál számunkra. A volt gondnoki lakásból alakították ki a parancsnoki, vezetői lakosztályt. A szobák és lakosztályok mindegyike fürdőszobás (káddal vagy zuhanyzóval), tévé, hűtőszekrény és rádió is található bennük. Minden épületben elérhető a zárt láncú videorendszer huszonnyolc tévécsatornával és napi filmvetítésekkel.
Az aktív kikapcsolódást a KORK területén belül és a közvetlen környezetében – a már említett kondicionáló terem, szauna, és szolárium mellett – rekortán borítású teniszpálya, asztalitenisz, műfüves focipálya, darts, léghoki és „csocsó" is szolgálja, de rendelkezésünkre áll kerékpár- és szánkóbérlési, valamint kirándulási lehetőség is. A gyerekeket játszótér, trambulin, a főidényben pedig moderátorok által vezetett foglalkozások is várják, aki pedig csak egyszerűen „lazulni" szeretne, az sószoba, bográcsozási és szalonnasütési lehetőség közül választhat, de akár a borozó is rendelkezésére áll.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 11-én, pénteken megjelent számában.)