Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teljes értékű légi szállítási csomóponttá válik 2018-ra a pápai bázisrepülőtér

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 30. 9:07

A következő években húszmilliárd forintból fejlesztik a pápai bázisrepülőteret, mely alkalmas lesz bármilyen típusú katonai repülőgép fogadására, illetve kisebb részben civil személyi és kereskedelmi forgalom lebonyolítására is.

A honvédelmi tárca tájékoztatása szerint a fejlesztés 2015 és 2018 között valósul meg, az első évben alapvetően tervezési és közműfejlesztési feladatokat végeznek. A fejlesztés legfontosabb elemei a kifutópálya meghosszabbítása, a reptéri gurulóutak szélesítése, a repülőgépek parkoló- és állóhelyeinek kibővítése, a bázison belüli közművek, üzemanyagtöltő-rendszerek kiépítése, illetve felújítása, valamint a híradó-informatikai és légi navigációs rendszerek modernizálása.
A jelenlegi tervek szerint 2018-ig a pápai reptér teljes értékű légi szállítási csomóponttá válik, vagyis alkalmas lesz bármilyen típusú katonai repülőgép korlátozás nélküli fogadására, valamint azok földi kiszolgálási feladatainak biztosítására.

1595983564

A korábbi fejlesztések eredményeként 2008 és 2012 között kétfunkciós légibázissá alakították a repteret, ami azt jelenti, hogy alkalmassá vált a vadászgépek mellett a C−17-es szállítógépek fogadására, állomásoztatására és kiszolgálására.
A NATO-szövetséges partnerek közül Magyarország kilenc tagállammal, valamint Svédországgal és Finnországgal 2008-ban megalakította a Stratégiai Légiszállító Képességet (Strategic Airlift Capability − SAC), melyet a Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing − HAW) üzemeltet.

A pápai bázisrepülőtér fejlesztését a szeptember 5-i walesi NATO-csúcstalálkozón Magyarország mint a szövetség készenléti akciótervéhez (Readiness Action Plan) való hozzájárulást jelentette be.

Fotó: Dévényi Veronika (archív)