Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teljes országnyi hatáskör – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. április 10. 18:02

Idén ünnepli megalakulásának ötödik évfordulóját az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság. A Honvéd Vezérkar főnökének közvetlen alárendeltségébe tartozó, országos hatáskörű, ezredszintű szervezetet a civil életben nagyon sokan még mindig csak a régi nevén, kieg.-ként emlegetik. Pedig lényegesen szerteágazóbb a feladatköre, mint a korábbi MH Katonai Igazgatási és Adatfeldolgozó Központnak vagy az egykori Kelet-, illetve Nyugat-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokságoknak volt.

1596011716
Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) a Magyar Honvédség egyetlen olyan katonai szervezete, amely minden megyében jelen van.

– Munkánk leglátványosabb része a toborzás, a katonai pályára irányítás, a Magyar Honvédség népszerűsítése. Munkatársaim jelen vannak a városi rendezvényeken, a falunapokon, tíz felsőoktatási intézményben kreditpontokat érő kurzusokat vezetünk, több mint 600 középiskolában tartottunk az elmúlt évben honvédelmi tájékoztató előadásokat, bekapcsolódtunk a KatonaSuli-programba, területi ügyfélszolgálati irodáinkban pedig több mint tizenegy-ezren érdeklődtek tavaly a szerződéses és az önkéntes műveleti tartalékos szolgálatvállalás lehetőségeiről. A munkaügyi kirendeltségeken is ismerősként köszöntenek minket, rendszeresen alkalmunk nyílik ugyanis arra, hogy a honvédség által kínált munkalehetőségekről tájékoztassuk a regisztrált álláskeresőket. Toborzómunkánkhoz a tavalyi év végén a vezénylőzászlósok is csatlakoztak. Ők elsősorban saját alakulatuk feladatait, a katonák élet- és szolgálati körülményeit mutatják be, az érdeklődőket pedig közösen tájékoztatjuk az MH Altiszti Akadémiára és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre jelentkezőkkel szembeni elvárásokról – mondja Vanyur Tibor ezredes, az MH HKNYP parancsnoka, aki (munkatársaival együtt) a legnagyobb sikernek a toborzómunka beindítását, eddigi eredményeit, az önkéntes tartalékosi rendszer kiépítését és annak működtetését tekinti.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin április 15-én, pénteken megjelenő számában!)