Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Teljesen összeomlottak az orosz védelmi vonalak”

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. szeptember 7. 17:36

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„A német-amerikai konfliktus békés elintézése nyomán olyan izgalom kelt Londonban, hogy most már egyenest angol-amerikai konfliktustól félnek, s az angol sajtó mind idegesebben festi az ördögöt a falra, hogy az Unió közvéleménye az angol blokád ellenében sokkal erősebben fog fellépni, mint ahogy a német tengeralattjáró-háború miatt tette" – számolt be a Pesti Hírlap.

„Hogy az angol sajtó idegeskedését hogyan fogadják Washingtonban, arra jellemző egy eddig angolbarát amerikai lapnak a válasza, hogy »ha Anglia elégedetlen, akkor módjában van hozzálátni, hogy a végső diadalt kivívja. Ha pedig az angolok azt akarják, hogy Amerika védje meg őket, Amerika vívja meg csatáit, akkor Anglia kormányát mindenek előtt Wilsonra kellene bízni.« Így hűtik le Washingtonból az angol hidegvért. És amikor az angol hidegvér is ágaskodni kezd, akkor nyilván egy kis lelkiismeretfurdalást is kell már éreznie. És amikor Londonban azért nyugtalankodnak, hogy az Unió és Németország között közeledés történt és ebből aztán azt a természetes következtetést vonják le, hogy viszont az Unió és Anglia között távolodás fog történni, akkor úgy érezhetik, hogy az Uniót mélyebben rejlő okok is késztethetik erre a távolodásra, mint a puszta blokád kérdés" – fogalmazott a napilap.


„Teljesen összeomlottak az orosz védelmi vonalak. A Maekensen-hadsereg is tovább üldözi az oroszokat, Hindenburg csapatai Grodnó nyugati oldalán a külső erődvonal előtt állnak"
– adott hírt a frontról a Népszava.

„Luck vára tegnap óta a mienk. A mindenkor bevált felső-ausztriai, salzburgi, Rainer főherceg nevét viselő 59-es és kir. gyalogezred szuronnyal verte ki az oroszokat a pályaudvaron és a vártól északra fekvő elsáncolt sátortábor körül lévő hadállásaikból és a menekülő ellenséggel egyidejűleg nyomult be a városba, amelyet az esti órákig teljesen megtisztított az ellenségtől. A megvert ellenség dél és délkelet felé menekült" – számolt be az újság.

„Böhm-Ermolli tábornok hadserege Bialy-Kamieunál északkeleti Galíciában az ellenség harcvonalát 20 kilométerre kiterjedő szakaszon törte át. Ez a kettős vereség arra kényszerítette az oroszokat, hogy összes, még a Styrtől nyugatra küzdő erőiket e folyó mögé vonják vissza. Az ellenség visszavonulása ma reggelre már a Zborov körüli harcvonalra is kiterjedt. Zborovot tegnap Bothmer gróf tábornok hadserege elfoglalta" – írja a lap.

1595999756

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Kovács Dániel készítette.)