Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tengeren, földön, levegőben – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. július 5. 11:24

Idén júniusban a lengyel tengerpart, némi túlzással, egy hatalmas gyakorlótérré alakult át. Egymást érték a különböző, NATO vezette vízi, szárazföldi és légi hadgyakorlatok, amelyek legfőbb célja a tag- és partnerországok együttműködésének „fényesre csiszolása” volt.

1595996808
Az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének jóvoltából – három látványos gyakorlat során – mi is megtapasztalhattuk, hogy milyen is az, amikor a NATO-országok egy közös cél érdekében összefognak.

Az immáron negyvenhárom éve rendszeresen megtartott BALTOPS hadgyakorlaton összesen 49 vízi egység vett részt – helikopterhordozók, csapatszállítók, rombolók, sőt, egy lengyel tengeralattjáró is. A nem mindennapi flotta zászlóshajója az amerikai USS SAN ANTONIO volt; a fedélzetéről irányították a gyakorlat leglátványosabb akcióját, a partraszállást.
Ustka homokos tengerpartjának közelében lengyel katonai bázis található; az ott szolgáló katonák játszották el az „ellenség" szerepét, akiket a tenger felől érkező amerikai, brit, svéd és finn erők megrohamoztak. A parancsot követően megindultak a forgószárnyasok az USS SAN ANTONIO fedélzetéről és a brit HMS OCEAN helikopterhordozóról. Mindeközben az égbolton CH–47 Chinook szállító-, AH–64 Apache harci helikopterek, valamint F–16-os és JAS–39-es vadászbombázó repülőgépek keringtek, segítve a támadó csapatokat.
A BALTOPS gyakorlattal pár­huzamosan – kicsit délebbre – folytak a Noble Jump és Saber Strike hadgyakorlatok. Az előbbi erőpróbán debütált az a „nagyon magas készültségű összhaderőnemi műveleti erő" (Very High Readiness Joint Task Force), amelynek létrehozásáról 2014-ben, a walesi csúcstalálkozón határoztak a tagországok.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin július 10-én, pénteken megjelenő számában!)