Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Természetvédelem győri katonai területeken

Szöveg: Rajcsányi-Müller Krisztina - Kálmánfi Gábor |  2015. május 23. 7:07

Sikeres volt a győr-győrszentiváni, honvédségi használatban lévő területek közel öt éve zajló rekonstrukciója – hangzott el a Kisalföldi Homokpuszta LIFE+ projekt eredményeit ismertető sajtótájékoztatón május 20-án, Győrött. Sőt, a munkálatok közben eddig csak Krétán megfigyelt, igen ritka pókfajt is felfedeztek.

A közvetlen brüsszeli finanszírozású, LIFE+ közösségi program keretében nyertes projekt fő célkitűzése a ma is aktív katonai használatú területek természeti értékeinek megőrzése, a leromlott élőhelyek helyreállítása, a területen élő védett és közösségi jelentőségű fajok populációjának megerősítése, illetve a katonai tevékenység és a természetvédelmi célkitűzések összehangolása.

1595994320

A természetvédelmi helyreállítási munkák 2012-ben kezdődtek, és elsősorban a meglévő gyepek állapotának javítására összpontosultak. A természetes élőhelyeket veszélyeztető özönnövények eltávolítása mellett elbontották a használaton kívüli katonai épületeket és mesterséges felszíni alakzatokat (például földsáncrendszereket, földalatti bunkereket, lövészárkokat); több illegális hulladéklerakatot számoltak fel, és a helyükön természetes élőhelyeket alakítottak ki. Így mintegy 220 hektáron javult a meglévő facsoportokkal tagolt gyepek természetessége, és a korábbi tájsebek helyén több mint 25 hektáron alakítottak ki új gyepes területet. Ezen kívül a projekt keretein belül megvalósított legeltetés természetközeli módon biztosítja a homoki gyepek fenntartását és a degradált területek állapotának javulását.

1595994320

A beavatkozások eredménye már most is rendkívül látványos, ugyanakkor tudni kell, hogy a homoki gyepek és az erdős puszta helyreállítása rendkívül nehéz, évtizedekig tartó folyamat, aminek első lépései történnek meg a projektben, biztosítva a későbbi természetes folyamatok feltételeit.
A helyreállítási tevékenységek eredményességét vizsgáló folyamat során rengeteg új faj került elő, köztük számos ritka faj is. Az egyik nagy felfedezés, a világon korábban egyetlen példányban ismert, Kréta szigetéről leírt Zodarion zorba nevű pókfaj megtalálása, melynek erős állománya él a területen.

1595994321

A projektben működő konzorcium 2015 decemberéig zajló munkálatait a HM Védelemgazdasági Hivatal koordinálja. A természetvédelmi szakmai feladatokat a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság és a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. szakemberei látják el, míg a projektkommunikációs tevékenységekért az Aquaprofit Zrt. felel.

1595994321

Fotó: Aquaprofit Zrt., illetve archív