Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Test és lélek a Nagy Háborúban

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2015. május 7. 13:29

Katonaorvosok és tábori lelkészek első világháborús munkáját, mindennapjait mutatja be a május 6-án, Veszprémben nyílt, Test és lélek a Nagy Háborúban című kiállítás. Mint az ünnepélyes megnyitón elhangzott: a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény összeállítása hiánypótló jellegű, és magas szakmai színvonalon állít emléket azoknak, akik az első világégés során életük kockáztatásával segítettek embertársaiknak.

1595993170

Nem kétséges, hogy 1914-1918 között a katonák és az otthon maradottak mellett a tábori lelkészekre, a katonaorvosokra, és az ápolókra is igen megterhelő feladat hárult. De – mint ahogyan azt a kiállítás is fényesen példázza – sem a fronton, sem a hátországban fizikai-lelki bajával nem maradt egyedül senki.

Már csak azért sem, mert a monarchia haderejének jól megszervezett egészségügyi rendszere mellett a Betegápoló Irgalmasrend, a Páli Szent Vince Szeretet Leányai Társulata, és az Irgalmas Nővérek közössége is igyekezett enyhíteni az orvoshiányt.

1595993171

A kiállítás megnyitóján – mely egyben az idei Gizella-napok legelső rendezvénye volt – elsőként Porga Gyula, Veszprém polgármestere méltatta a lelki-testi gyógyítók munkáját. Márfi Gyula veszprémi érsek kijelentette: soha többé háborút, de Isten jutalmazza a fegyveres összecsapások hőseit.

Bíró László katonai ordinárius, katolikus tábori püspök gondolatait Kótai Róbert százados, tábori lelkész tolmácsolta a hallgatóságnak. Elhangzott többek között, hogy a Nagy Háború egész Európát hadszíntérré változtatta, de a nagy nyomorúság apró csodáiként dolgoztak a katonaorvosok, és a tábori lelkészek.

1595993171

„A hiánypótló kiállítás magas szakmai színvonalon mutatja be az ő munkájukat, és egyben erősíti a magyar emlékezet kultúráját, amelyre nagy szükség van" – írta beszédében a tábori püspök.

1595993171
A rendezvényen közreműködött az MH Légierő Zenekar Veszprém

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum segítségével is életre hívott kiállításon a tárgyak, és korhű dokumentumok mellett, első világháborús dokumentumfilmek, és filmhíradók is láthatóak – többek között barakk-kórházakról, vöröskeresztes egészségügyi központokról, és tábori miséről. Olvasható a békepápa, XV. Benedek imaszózata, megtekinthetőek a 31. gyalogezred halotti anyakönyveinek másolatai, lelkészi kitüntetések, de láthatunk teljes római katolikus tábori oltárt is.

1595993171

Fotó: a szerző felvételei