Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„TeSzedd a Kéken!” – a katonák is szedték a szemetet

Szöveg: Takács Vivien |  2014. május 12. 14:41

A Magyar Természetjáró Szövetség május 9−11. között rendezte meg az idei „TeSzedd a Kéken!”  elnevezésű hulladékgyűjtési programját, amelynek célja az országos kéktúra útvonalának megtisztítása a szeméttől. A rendezvényhez először csatlakozott a Honvédelmi Minisztérium Hatósági Hivatala − az önkéntesek május 10-én, szombaton Dobogókő és Pilisszentkereszt között gyűjtötték a szemetet.

1595971842

A zöld szemeteszsákok és a gumikesztyűk kiosztása után elkezdődött a szemétszedés

Szombaton délelőtt fél tízkor a Magyar Honvédség egyik, zöld színű autóbusza állt meg a dobogókői nagy parkolóban. A jármű a HM Hatósági Hivatal lelkes kollégáit hozta, akik arra vállalkoztak, hogy a kéktúra egy kijelölt szakaszát megtisztítják a szeméttől.

Páll Zoltán őrnagy a kilátónál megtartotta a kötelező, rövid munkavédelmi oktatást, majd kiosztották a hatalmas zöld szemeteszsákokat és a gumikesztyűket. A hivatal munkatársai − és az őket kísérő családtagok − egészen Pilisszentkeresztig gyűjtötték össze a turistaútról és könyékéről a szemetet. Sajnos több zsákot is megtöltöttek…

1595971843

Sikeresen megtisztították a kijelölt turista útszakaszt

A többórás munka után Páll őrnagy a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: 2013 óta a HM Hatósági Hivatal feladata a közigazgatási államtitkár környezetvédelmi szakirányításra vonatkozó döntéseinek előkészítése, a sajátos környezethasználatra vonatkozó jogszabályi környezet kialakítása és a szakterületi tanácsadás.

„Több szempontból is fontosnak tartom, hogy idén részesei vagyunk ennek a mozgalomnak. Nagyban segít a környezettudatos szemlélet erősítésében, valamint a csapatépítést is szolgálja" − mondta a környezetvédelemért felelős referens főtiszt, hozzátéve: egyik munkatársával közösen szervezték meg a szombat délelőtti programot, amit a kollégák is lelkesen fogadtak.

1595971843

A szemétszedés Dobogókőtől Pilisszentkeresztig tartott

Dr. Gulyás András mérnök ezredes, a HM Hatósági Hivatal főigazgatója elmondta: a  természetjárással egybekötött közösségi munka kitűnő példa arra, hogy megmutassa a Magyar Honvédség elkötelezettségét a környezetvédelem ügye iránt.

„Idén először veszünk részt a »TeSzedd a Kéken!« mozgalomban. Így tekinthetjük ezt egy főpróbának, amihez később akár a teljes honvédség csatlakozhat" − fogalmazott.

Az ezredes két lányával, Csengével és Lizával érkezett Dobogókőre. Csengétől megtudtuk, hogy nagyon fontosnak tartja a környezetvédelmet, és szívesen vett részt a hulladékgyűjtési programban.

„A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért" akció − amelynek része volt a „TeSzedd a Kéken!" program is − Magyarország legnagyobb önkéntes mozgalma. A szemétszedést idén már negyedik alkalommal rendezték meg.

1595971843

A Honvédelmi Minisztérium Hatósági Hivatala részt vett a „TeSzedd a Kéken!" elnevezésű hulladékgyűjtési programban

Fotó: Tóth László