Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tigrisek Spanyolországban – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. június 6. 12:07

Ötvenötödik alkalommal rendezték meg a NATO Tiger Meet repülőharcászati gyakorlatot, amelynek ezúttal a spanyolországi Zaragoza adott otthont. Az eseményen a Magyar Honvédséget a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Puma vadászrepülő-százada képviselte.

1596014724
A gyakorlaton tizenöt országból közel száz repülőgép és helikopter, valamint több mint ezer katona vett részt: köztük a kecskeméti Pumák ötvenfős kontingenssel, és öt JAS–39EBS HU Gripennel. A magyar katonák két lépcsőben érkeztek a spanyolországi Zaragozába, a kecskeméti szállítórepülő-század An–26-osán. Útjukat mindkét esetben egy rövid tankolás idejére szakították meg az olaszországi Pisában. A gyakorlaton részt vevő öt Gripen leszállás nélkül települt át Spanyolországba, az üzemeltetésükhöz szükséges felszereléseket közúton szállította az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred Kecskemétről. A repülési feladatokat május 16-án kezdte meg a csapat: „bemelegítésként" megismerkedtek a légtérrel, gyakorolták az eljárásokat, majd a spanyol Eurofighterek ellen vívtak közel-légiharcot.

A NATO Tiger Meet egy „alulról indult kezdeményezés". Ez a repülőharcászati gyakorlat nem szerepel a NATO hadgyakorlatainak listáján, és a főparancsnokságokon is hiába keresnénk a NATO Tigris Szövetség (NATO Tiger Association – NTA) irodáját. Ennek ellenére az ötvenöt évvel ezelőtti első találkozó óta eltelt időszakban az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének egyik legnagyobb és legfontosabb repülőharcászati gyakorlatává nőtte ki magát a Tiger Meet, amelyet a tagok minden évben megrendeznek.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin június 10-én, pénteken megjelenő számában!)