Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tisztelgés a forradalom hősei előtt

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2018. október 24. 9:30

Az 1956-os forradalom és szabadságharc nemcsak az egyik legmeghatározóbb fejezete hazánk történelmének, hanem talán a nemzeti öntudatban is legelevenebben élő esemény. A sztálinista diktatúra és a szovjet megszállás ellen aránytalan túlerővel szemben folytatott harc több mint hatvan évvel ezelőtti kitöréséről az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái idén sem feledkeztek el megemlékezni.

1599194987
Az ezred ünnepi sorakozójára október 19-én került sor. A rendezvényen a megjelenteket Matyi Tibor alezredes, az ezred parancsnokhelyettese köszöntötte, majd felkérte Inoka Zoltán törzszászlóst ünnepi beszédének megtartására.

1599194987
E napon természetesen elismerések, kitüntetések átadása sem maradhatott el. A honvédség állományában ténylegesen eltöltött szolgálati idejük, valamint eddig végzett eredményes munkájuk elismeréséül többen átvehették a Tiszti, Altiszti-Legénységi Szolgálati Jel valamely fokozatát, ugyancsak többen kapták meg a Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért Szolgálati Jelet. Könczöl Ferenc ezredesnek és Varga Tamás őrnagynak külföldi katonai szolgálata befejezése alkalmából Békefenntartásért Szolgálati Jelet adományozott Magyarország honvédelmi minisztere, míg Szebik Róbert zászlós a Szolgálati Érdemjel bronz fokozatát vehette át a tárcavezetőtől a Magyar Honvédség központi ünnepségén, beosztásaiban huzamos időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréséül.

1599194987
Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred honvédei társadalmi kötelezettségeiknek eleget téve nemcsak a likócsi laktanya falain belül rótták le kegyeletüket a forradalom hősei előtt, hanem október 23-án Győr, valamint Szombathely városi ünnepségein is hozzájárultak a megemlékezések méltó módon történő megrendezéséhez. Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a Bisinger sétányon található Golgota-emlékműhöz várta az érdeklődőket. A Győri Nemzet Színház művészei által színesített eseményen dr. Fekete Dávid alpolgármester mondott ünnepi beszédet, míg a légvédelmi rakétaezredet a díszőrökön és koszorúvivőkön túl Könczöl Ferenc ezredes, az alakulat parancsnoka képviselte.

1599194987
Szombathelyen, a Jáki úti temetőben Welther Károly síremlékének megkoszorúzásával kezdődött a megemlékezések sora. A tisztelet virágainak elhelyezését követően, a Március 15. téren az országzászló katonai tiszteletadással történő felvonását, valamint az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred honvédeinek díszmenetét tekinthették meg az érdeklődők. Az ünnepi események az elesett szombathelyi nemzetőrök tiszteletére rendezett megemlékezéssel az 56-osok terén zárultak. Vas megyében a győri légvédelmi egység nevében Bozsóki Attila alezredes, parancsnokhelyettes helyezte el az emlékezés virágait.

1599194988
Fotó: a szerző felvételei