Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tíz első világháborús kiállítás

Szöveg: Takács Vivien |  2015. december 12. 14:50

E heti – szigorúan szubjektív szempontok alapján összeállított – tízes listánkban az első világháborúval foglalkozó kiállításokat mutatunk be.

„Új világ született – Európai testvérháború 1914-1918" – Budapest

A Várkert Bazárban december 31-ig tekinthető meg az a kiállítás, amely bemutatja a Nagy Háború világát. A tárlat a boldog békeidőktől a háborús lelkesedésen át a keserű kiábrándulásig vezeti el a látogatókat. Megismerteti az érdeklődőkkel, miként sodorta el a polgári berendezkedést az iparosított és világméretűvé terjedő háború, hogyan vált csatatérré a hátország, valamint ritkán tárgyalt témák is szóba kerülnek, mint az állatok hadi felhasználása – legyen szó a lovak „sorozásáról", vagy a gáztámadás előrejelzésére használt kanárikról.

1596005468


„Propaganda az első világháborúban" – Budapest

Az Országos Széchényi Könyvtár ad helyet annak a kétszintes kiállításnak, amely 600 négyzetméteren kívánja megrajzolni azt, ahogy az első világháború kitörése utáni kezdeti lelkesedéstől a teljes kiábrándulásig eljut a lakosság. A látogatók olyan kuriózumokat is láthatnak, mint Babits Mihály híres háborúellenes verseinek eredeti kéziratai. A kéziratok mellett a tárlaton eredeti filmen tekinthetjük meg IV. Károly megkoronázását, láthatunk konyhai eszközöket, társasjátékokat, háborús sörplakátot, az ellenséget gúnyoló karácsonyi üdvözlőlapot, de gyönyörködhetünk Vaszary János vagy Mednyánszky László háborús rajzaiban is. A kiállítás 2016. március 20-ig látogatható.

1596005468

„(N)ők is hősök" – Budapest

A Balassi Intézetben nyílt kiállítás az első világháborús női sorsokat és a kialakult szerepeket mutatja be. A fegyveres harcokban csak férfiak vettek részt, így nőkre is hárultak az otthoni fontos feladatok. A férfiak lelkesítése és a sebesültek ápolása a hagyományos elvárások közé tartozott, amelyet még kiegészített, hogy a nőknek kellett a gazdaságokban is dolgozni. A kiállítás üzenetét fényképek, szöveges magyarázatok és különféle korabeli tárgyak teszik még világosabbá. A tárlatot 2016. március 8-ig, naponta 10−18 óra között lehet megtekinteni.

1596005468


„Hazatérnek… 1914-1918" – Kecskemét

A Kecskeméti Katona József Múzeum „Cifrapalota" kiállítóhelyén hat és fél hónapig volt látogatható az a kiállítás, amely közel tizennégyezer látogatót fogadott. A tárlat az első világháború harcait, a katonák életét a fronton, az állóháborút, az iszonyatos emberáldozatokat, a lövészárkok, a front idegeket őrlő mindennapjait, a halált, a szenvedést, a bajtársiasságot, a hazaszeretetet és a hadifogság megpróbáltatásait idézte fel. A tárlat Kecskemét után Szegedre, a Móra Ferenc Múzeumba költözött, ahol június végéig lehetett megtekinteni. Sajnos pillanatnyilag sehol nem látható a tárlat, de bízunk benne, hogy hamarosan valahol ismét megnyitja kapuit.

1596005468

„Művészet és propaganda a Nagy Háborúban" – Olaszország

A Romans D’Isonzo-i múzeumban a dolgozók az első világháborús leszármazottak történeteit gyűjtik. A kiállításon professzionális művészeti, illetve művészi igénnyel elkészített tárgyak, plakátok, újságok láthatók. Valamint helyet kapott Mednyánszky László pár olajfestménye és akvarellje is.

1596005469

„A Nagy Háború emlékei San Martino del Carsóban" – Olaszország

A helyi karszt barlangászegyesület hozta létre a kiállítást nyolc évvel ezelőtt. A tárlók tartalmának kilencven százalékát San Martino del Carso földjében találták, ami nem csoda, hiszen a település házainak többsége az egykori állások között fekszik. Ha az ember kicsit ásni kezd a kertjében, sisakokat, fegyvereket és lőszereket is találhat… Ezeknek a tárgyaknak ad helyet a múzeum.

1596005469

The Great War Exhibition – Új-Zéland

A Dominion Múzeumban található kiállítás elsősorban Új-Zéland történetét mutatja be az első világháborúban, nagy hangsúlyt fektetve a Gallipoli-félsziget 1915-1916-os ostromára. Az ütközetben közel háromezer új-zélandi katona vesztette életét. Ha szeretnénk megtekinteni a tárlatot, akkor azt még 2018. november 11-ig, vagyis a Nagy Háború befejezésének századik évfordulójáig megtehetjük.

1596005469

„The Army and Military History 14-18." – Belgium

A brüsszeli hadtörténeti múzeum Belgium szemszögéből mutatja be az első világháborút. A tárlat öt témakört tár a látogatók elé: Európát a háború előestéjén, Belgium belépését a háborúba, az állóháborút, a német csapatok megszállását, valamint a konfliktus következményeit. A kiállításon továbbá láthatóak korabeli fegyverek, egyenruhák, katonai levelek és fényképek is.

1596005469

World War I. – Isztambul

Az első világháborút bemutató kiállítást a török hadtörténeti múzeum rendezte, amelynek központjában az ország részvétele szerepel. A tárlat több érdekességet is a látogatók elé tár, mint például ágyúkat, géppuskákat, sisakokat, evőeszközöket, illetve egy szelet „eredeti" kenyeret is megtekinthetnek az érdeklődők.

1596005469


„Der Erster Weltkrieg, 1914-1918" – Berlin

A tavalyi évben nagy sikere volt a Német Történeti Múzeum kiállításának, ahol tizenöt speciálisan kiválasztott helyszínen keresztül mutatták be az első világháború menetét és társadalmi következményeit. Az egyéni életrajzokon, fényképeken és leveleken keresztül segített a tárlat megértetni a látogatóval, hogyan érintette az embereket a háború. Sajnos a kiállítás ma már nem látogatható.

1596005470

(Korábbi Top 10-es összeállításainkat ide kattintva olvashatják!)