Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pokolgép robbant a kabuli spanyol nagykövetségnél

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. december 12. 16:19

Tálib lázadók gépkocsiba rejtett pokolgéppel támadást hajtottak végre december 11-én, pénteken a kabuli spanyol nagykövetség közelében lévő egyik vendégház ellen. A támadást követően tűzharc bontakozott ki, amely a helyi források szerint még zajlik az afgán főváros Serpur nevű kerületében. Legalább ketten meghaltak és hatan megsebesültek – közölték a helyi források.

Zabibulla Mudzsahid, a tálibok hivatalos szóvivője Twitter-oldalán közölte, hogy

„öngyilkos merénylők törtek be a külföldi megszállók egyik vendégházába".

Nemzetközi biztonsági tanácsadók úgy tudják, hogy a megtámadott épület a spanyol nagykövetség egyik vendégháza lehet a Serpur kerületben, ahol számos külföldi követség és kormányzati épület is van. Legalább három lázadó hajtotta végre a támadást – közölte egy rendőrségi illetékes.

Az Emergency olasz humanitárius szervezet korábban közölte, hogy a támadás után hét embert szállítottak az általa üzemeltetett kórházba, ami közel hétszáz méterre van a spanyol követségtől.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök Alicantéban újságíróknak nyilatkozva cáfolta, hogy a külképviselet ellen irányult a támadás, a lázadók egy, a nagykövetségtől független, vendégházként működő szomszédos épületbe rontottak be. „Bármelyik nyugati ország lehet támadás célpontja, ám ezúttal nem így történt" – fogalmazott a kormányfő, aki beszámolt arról, hogy egy spanyol rendőr könnyebben megsérült a támadásban, de már kórházban van.

A mostani pokolgépes merénylet véget vetett több hónapnyi viszonylagos nyugalomnak a fővárosban, és nem sokkal azután történt, hogy Asraf Gáni afgán elnök visszatért egy Iszlámábádban rendezett regionális békekonferenciáról, amelynek célja a korábban zátonyra futott béketárgyalások újjáélesztése volt a tálib szélsőségesekkel.

Az utóbbi hónapokban többször is súlyos kudarcot vallottak az afgán biztonsági erők. Szeptemberben a tálib lázadók napokra elfoglalták az észak-afganisztáni Kunduz városát, e héten pedig megtámadták az ország déli részén lévő kandahári repülőteret, és megöltek mintegy félszáz civilt, rendőrt és biztonsági őrt. Rahmatullah Nabil, az afganisztáni hírszerzés elnöke csütörtökön lemondott tisztségéről emiatt.