Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tíz év után magyar fegyverzetellenőrök Ausztriában

Szöveg: Csányi Árpád alezredes |  2018. április 17. 7:19

A Bizalom- és Biztonságerősítő Intézkedések 2011. évi Bécsi Dokumentuma (Bécsi Dokumentum) alapján magyar vezetésű ellenőrcsoport járt Ausztriában április 9-12. között.

1599185278
Három magyar résztvevő – akik a HM Védelempolitikai Főosztálytól, és az MH Logisztikai Központtól érkeztek – és egy svéd vendégellenőr alkotta azt a csoportot, amely Stájerország és Karintia tartományokban győződött meg arról, hogy ezen a területen nem folyik a Bécsi Dokumentum szerint bejelentésköteles katonai tevékenység.

Az ellenőrök felkeresték Grazban a Szárazföldi Erők Parancsnokságát, valamint Klagenfurtban a 7. lövészdandárt. Ezenfelül mindkét helyszínen tájékoztatót kaptak a tartományi parancsnokságok szervezeti felépítéséről és feladatairól. A tartományi parancsnokságok látják el – a belügyi szervekkel együttműködésben – a szlovén és az olasz határ védelmét, mintegy 300 kilométeres szakaszon. Az ellenőrcsoport ellátogatott még a Seetaler-Alpokban található katonai gyakorlótérre is.

1599185278
Az osztrák hadsereg kiemelt létesítményét már a 20. század eleje óta használják hegyi kiképzésre. Az ellenőrzési feladatot helikopteres megfigyelés zárta, melynek során az ellenőrök a levegőből is megállapították, hogy Ausztria minden tekintetben, nagyon magas színvonalon tesz eleget a Bécsi Dokumentum előírásainak.
1599185278