Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzirányító felkészítés és vezetési gyakorlat

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2018. április 17. 8:06

Több szakfelkészítést is szervezett az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred kiképzési főnöksége az alakulat katonáinak április második hetében. Az ezred tűzirányító állománya szakmai képzésen, míg a harc- és gépjárművezetők gyakorlati oktatáson vettek részt.

1599185286
A kiképzési tervnek megfelelően negyedévente, egyhetes időtartamban rendezik meg a tűzirányító állomány összevont elméleti felkészítését, csakúgy, mint a harc- és gépjárművezetők felkészítését, valamint osztályba soroló vizsgáztatását. A vizsgával záruló kiképzési eseményeken való részvétel, az elméleti, és adott esetben a gyakorlati ismeretek elsajátítása, valamint a sikeres vizsga teljesítése alapfeltétele annak, hogy a katonák elláthassák beosztásaikat, és mindezt megfelelő szakmai színvonalon is tegyék.

1599185286
A tűzirányító állomány összevont felkészítéséért az ezred vezetési zászlóalja felelt. Oravecz Tamás századostól, a zászlóalj tűzelosztó tisztjétől megtudtuk, hogy a felkészítés elsődleges célja a tűzvezetésben érintett állomány szakmai képzése, amelynek külön időszerűséget adott a júniusi, hazai rendezésű Tobruq Legacy 2018 többnemzeti légvédelmi rakéta harcászati gyakorlatra történő felkészülés. A tűzelosztó és tűzirányító tisztek, valamint asszisztenseik azok, akik a megfelelő jogkörök birtokában a légvédelmi rakétarendszereket irányítják, a légi célok felderítését, azonosítását, követését, szükség esetén azok megsemmisítését koordinálják. A mostanihoz hasonló egyhetes felkészítések feladata minden esetben az elméleti szaktudás szinten tartása, ugyanakkor új ismeretek elsajátítása, az újonnan megjelent NATO-okmányok, -eljárások feldolgozása is.

A tűzirányító katonák áprilisi képzése kizárólag elméleti jellegű volt, de természetesen az éles bevetésekre (pl. légvédelmi rakéta éleslövészet) történő felkészülést tábori komplex foglalkozások, valamint valós repüléssel egybekötött tűzvezetési gyakorlások is segítik.

1599185287
A hét másik kiképzési eseményén, a harc- és gépjárművezetők felkészítésén és osztályba soroló vizsgáztatásán, Sipőcz Attila százados irányítása mellett 63 katona vett részt az elméleti oktatáson, majd vezetési gyakorlaton, végül tette le eredményesen a vizsgáját, ezzel megújítva vagy magasabb kategóriába emelve a gépjárművezetői osztályba sorolását.

1599185287
A felkészítés és gyakorlat célja volt, hogy a részt vevő katonák mélyítsék el, fokozzák közlekedési és vezetési tudásukat, ismerjék meg a biztonsági és környezetvédelmi rendszabályokat annak érdekében, hogy önállóan vagy alegység-menetoszlopban, különböző út- és terepviszonyok között, nappal és éjszaka is egyaránt magabiztosan vezessenek. A gyakorlati összevonáson a katonák az ezred terepjáró személy- és tehergépjárműveit (ZIL-131, URAL-4320, MB G-270, RÁBA-H 14) vezették, továbbá az 1. légvédelemi rakétaosztály (KUB) egy lánctalpas önjáró légvédelmirakéta indítóállványt (SZPU)is biztosított a harcjárművezetők részére.

1599185288
Fotó: a szerző felvételei