Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tizedszer lesz Honvédfesztivál Pákozdon

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: archív |  2019. szeptember 4. 19:23

Ismét megelevenedik a pákozd-sukorói csata szeptember 27-29-e között a X. Honvédfesztivál keretében, a pákozdi Katonai Emlékparkban.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója tiszteletére és emlékezetére rendezett fesztivál szeptember 27-én este veszi kezdetét, amikor is a sukorói református templomban a szervezők megemlékeznek a sorsdöntő haditanácsról. Szeptember 28-án fiatalok és családok vehetik birtokba a nemzeti emlékhely teljes területét, ahol is egyfajta „csatatéri sokadalom" keretén belül különféle hagyományőrző szervezetek mutatják be az akkori haderő mindennapi életét, de ezen kívül szerepet kapnak a jelen kor katonái is.

1596067530

Többek között a Honvédelmi Sportszövetség által is támogatott fesztivál utolsó napján – szeptember 29-én – ünnepélyes körülmények között felavatják Szent László király, a szárazföldi haderőnem katonáinak védőszentje szobrát. Felemelő hagyomány, hogy a Honvédfesztivál keretében minden évben megemlékeznek dr. Gyuricza Béla vezérezredesről, a katonai emlékpark megálmodójáról – és ez természetesen az idén sem lesz másképp.

A pákozd-sukorói csata emlékezetére rendezett ünnepség és koszorúzás után pedig hagyományőrző csapatok részvételével ismét életre kel a dicsőséges ütközet, és joggal bízhatunk benne, hogy idén is a honvédseregek idézőjeles győzelmével zárul majd.

A X. Honvédfesztivál fővédnőke Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

További információkat a rendezvényről a www.kempp.hu honlapon olvashatnak.

1596067530