Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tizenkét éve alakult meg a vegyivédelmi zászlóalj

Szöveg: Kocsis Balázs százados |  2012. november 7. 14:07

A katonai szervezet megalakulásának tizenkettedik évfordulóját, egyben az alakulat napját ünnepelték  Székesfehérváron, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljnál november 5-én.

1595944229

Az ünnepi állománygyűlés résztvevőit Varga Csaba dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) törzsfőnöke köszöntötte, majd felolvasták Domján László vezérőrnagy ünnepi köszöntőjét. Az MH ÖHP parancsnoka elismerését fejezte ki a zászlóalj katonáinak az elmúlt években végzett munkájukért. Külön kitért az alakulat misszióban, gyakorlatokon, illetve katasztrófavédelmi feladatok során végzett tevékenységére.

Ünnepi beszédében Miklovich János mérnök alezredes, az alakulat megbízott parancsnoka felelevenítette a tizenkét évvel ezelőtt történteket, amikor a kiskőrösi ezredből megalakult a vegyivédelmi zászlóalj. Szólt a szervezetet érintő legfontosabb kérdésekről, valamint az alakulat megítélésében döntő fontosságú gyakorlatokról is. A külföldi kapcsolatokat érintve elmondta: 1997 óta működnek együtt a cseh hadsereg vegyivédelmi alakulatával, és rendszeresen tartanak közös felkészüléseket, gyakorlatokat.

1595944229

„A 2003-as esztendő jelentős korszak volt az alakulat életében. Ebben az évben kaptunk alakulatzászlót a százhalombattai kőolaj-finomítótól, valamint jelentős technikai fejlesztés is történt a zászlóaljnál. 2006-ban és 2007-ben pedig a honvédelmi miniszter, 2011-ben a vezérkari főnök adományozott zászlószalagot az alakulatnak. 2007 óta legfontosabb kiképzése a zászlóaljnak a szlovákiai gyakorlópályán végrehajtott gyakorlatok éles mérgező harcanyagok alkalmazásával" – mondta a megbízott parancsnok.

A rendezvény végén elismeréseket adtak át, majd a Honvéd Együttes férfikara adott ünnepi műsort. 

1595944229