Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint négyszázan a kiképzéseken

Szöveg: Bencsik Mónika hadnagy |  2019. július 8. 6:56

Töretlen érdeklődésnek és népszerűségnek örvend az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálat, a Magyar Honvédség legfrissebb szolgálati formája: nagy számban csatlakoznak a fiatalok is a rendszerhez. Pécsett július hónapban több mint 90 fő, Miskolcon közel 50 fő, Bács-Kiskun megyében közel 170 fő, a nyáron országszerte több mint 400 fő teljesíti alap- vagy ismétlő kiképzését, köztük számos középiskolás diák és egyetemi hallgató.

1599205578
2017-ben kezdődött meg az önkéntes tartalékos rendszer nagyszabású fejlesztése. A korábban vállalható önkéntes műveleti és önkéntes védelmi tartalékos szolgálati forma mellett megjelent az önkéntes területvédelmi tartalékos (ÖTT) rendszer is, amely kialakításának vezérelve, hogy Magyarországon minden járásban legyen egy századnyi olyan kiképzett katona, akik katasztrófahelyzetben vagy különleges jogrend esetén behívhatók és bevethetők.

1599205578
Az ÖTT szolgálati forma azért remek lehetőség, mert a jelentkező a civil szakmája vagy tanulmányi kötelezettségei mellett öltheti magára az egyenruhát. Hölgyek vagy férfiak, fiatalok vagy idősebbek, alapfokú végzettségűek vagy diplomások, szakácsok vagy mérnökök: a Magyar Honvédség egyaránt vár minden olyan 18. életévét betöltött magyar állampolgárt, aki szívesen tesz a hazájáért. Önkéntes tartalékosnak lenni egyet jelent a csapathoz tartozással, a közösség szolgálatával: ahogy az eddigi csatlakozók saját magukat jellemzik, egy jó lehetőség arra, hogy tegyenek Magyarországért.

1599205578
A nyár folyamán számos helyszínen zajlik a 20 napos alap- vagy 15 napos szinten tartó kiképzés: az alapkiképzés során 10 modult sajátítanak el a katonák, a szinten tartó képzésen pedig további tárgykörökkel is megismerkednek. A felkészítések mellett tartalékos tisztek a 2018-as évhez hasonlóan részt vesznek a 2019. évi tisztavatáson is.

A Magyar Honvédség a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően történelmi megújulás előtt áll, ehhez pedig szükség van az önkéntes tartalékosokra. A katonák sokféle személyisége, a változatos képzettségi területük, az értékes, sokrétű tudásuk nélkülözhetetlen a honvédség fejlesztése szempontjából, nagyban hozzájárul a honvédség presztízsének és népszerűségének növeléséhez.

1599205579
Fotó: MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság