Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Többcélú felkészítés

Szöveg: Pavlik Péter hadnagy |  2015. június 8. 13:21

Rajszintű éleslövészeteken vettek részt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi 3. Bercsényi Miklós lövészzászlóaljának katonái.

1595995244

Hódmezővásárhelyen két olyan lövész-alegység is működik, amely számos nemzetközi feladatot teljesít minden évben, ezek közül az egyik a 3. Bercsényi Miklós lövészzászlóalj, amelynek katonái gyakorlatilag az összes külszolgálatban teljesítettek már szolgálatot. A zászlóalj nemcsak a hadműveleti területeken mutatja meg, hogy katonái képesek a legbonyolultabb feladatok ellátására, hanem a hazai és nemzetközi kiképzések során is. A zászlóalj évről évre közös gyakorlatokon vesz részt más nemzetek katonáival, mint például az aradi 191. Colonel Radu Golescu zászlóalj egy kijelölt alegységével. Az évente megtartott közös gyakorlatokon a résztvevők a nemzetközi szerepvállalások alkalmával szerzett ismereteket, tapasztalatokat osztják meg és cserélik ki egymással.

1595995244

A 3. Bercsényi Miklós lövészzászlóalj állományából ebben az évben is kijelöltek – 15. szakasz megnevezéssel – egy alegységet, hogy sok más hazai feladat mellet a közös gyakorlatokra is készüljön fel.
A szakasz felkészítése már januárban megkezdődött, és azóta is folyamatosan tart. A lassan féléves időszak után elmondható, hogy a katonák kiválóan összekovácsolódtak és képesek egy szervezetszerű lövészrajként tevékenykedni, a rajok pedig felkészültek a szakasz szintű feladatokra. Természetesen minden felkészítést egy ellenőrző foglalkozás keretein belül zárnak le, hiszen a megszerzett tudást az éleslövészettel egybekötött harcászati mozzanatok végrehajtásával lehet a legjobban felmérni.

A kitűzött célok elérése érdekében az elmúlt időszakban több raj éleslövészetet is végrehajtottak a szakasz katonái. A kapott feladatok között szerepelt támadó, védelmi és halogató harc megvívása nappal és éjszaka is. A felkészülés szintjét jól mutatja, hogy a rajok minden lövészet során kiváló eredményt értek el.
A zászlóalj és a kijelölt „15. szakasz" előtt több hazai és nemzetközi kiképzési feladat áll, amelynek tudatában a katonák a felkészülést, felkészítést még intenzívebben folytatják tovább.

1595995244

Fotó: a szerző felvételei

Címkéklövész