Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tobruk öröksége – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. július 9. 14:40

Három esztendővel ezelőtt, amikor az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái első ízben vettek részt a Tobruq Legacy elnevezésű többnemzeti légvédelmi rakétás gyakorlaton, még nem gondolták volna, hogy idén nem csupán négy-öt szövetséges partner, hanem tizenkilenc nemzet képviselői látogatnak majd el a hazai rendezésű erőpróbára…

1599190239
A gyakorlatsorozat szépen kinőtte magát, hiszen amíg tavaly is csupán régiós szintű rendezvényről beszélhettünk, addig idén ugrásszerűen megnőtt a résztvevők száma. Olyannyira, hogy a Magyarország NATO-csatlakozása óta eltelt időszaknak ez volt a legnagyobb szabású, hazai rendezésű légvédelmi gyakorlata. Noha az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred a Tobruq Legacy (magyarul: Tobruk Öröksége) alapító tagjai között van, most először tapasztalták meg, milyen megszervezni, majd zökkenőmentesen levezényelni egy ilyen nagyszabású, három helyszínen (Veszprém, Pápa, Újmajor) zajló nemzetközi erőpróbát.

A megnyitón Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnemének főnöke leszögezte: a mai kor biztonsági körülményei között a légvédelem különös jelentőséggel bír, ezért is fontos, hogy a részt vevő államok haderői megismerjék egymás technikai eszközeit és harceljárásait.

A Tobruq Legacy fő céljai közé tartozott tehát, hogy a nemzetek felkészüljenek szövetségesi és országvédelmi kötelezettségeikből adódó feladataikra.

A légvédelmi rakéta oltalmazási feladatainak gyakorlása mellett a különféle légvédelmi vezetési szintek is gyakorolták a harctevékenyég tervezését, szervezését és végrehajtatását. Ugyancsak lényeges volt, hogy a résztvevők megteremtsék a technikai és eljárásbeli együttműködést, ami jobbára nem látványos, viszont igen fontos feladat – nem csupán a gyakorlat miatt. A Tobruq Legacy egyébként bővelkedett „lérakos" mérföldkövekben, hiszen például hazánkban először fordult elő, hogy légvédelmi harcászati gyakorlat keretében az egyes nemzetek harcálláspontjai közös vezetés alatt, alkalmi légvédelmi rakétacsoportosításokban működtek, és részben valós repülésekkel támogatva hajtották végre az előírt feladatokat. A gyakorlat talán legintenzívebb részét egy 72 órás, folyamatos „éles" feladatvégrehajtás képezte – természetesen éleslövészet nélkül, hiszen Magyarországon ehhez nincs megfelelő lőtér.

További részletek a Magyar Honvéd magazin július 13-án megjelenő számában!