Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Töretlen lelkesedés egész héten

Szöveg: Kovács Dániel |  2013. július 16. 7:48

Egy héten át tartó napközis táborban kóstolhatott bele 21 gyerek a katonaéletbe Budakeszin. Volt alaki kiképzés, kézigránát-célbadobás, sátorverés, játékos vetélkedők, valamint túra, ahol iránytű segítségével kellett tájékozódni. A cél az volt, hogy a gyerekek ne a számítógép előtt ülve töltsék a szünetet, hanem mozogjanak, sportoljanak, igazi élményekkel gazdagodjanak.

1595957134

A napközis tábort egy lovas sportegyesület szervezte a lovardához tartozó többhektáros, erdős-mezős területen. A tábori élet kellékeit, a sátrakat, priccseket Szerencsi Zsolt alezredes felügyelete alatt az MH Altiszti Akadémia biztosította, a szakmai vezetést is beleértve, Mákos Márton nyugalmazott alezredes közreműködésével, aki az egész hét megszervezésében segítséget nyújtott. Bár elsősorban az idősebb, gimnazista korosztályt célozta meg a tábor, kiderült, a fiatalabbakat jobban vonzza a katonaélet: a legkisebb gyermek hat és fél éves volt, ám rendkívül határozottan és elszántan végezte a feladatokat, néha megszégyenítve a többieket is.

Minden reggel a lovardában gyűlt össze a csapat, ezután következett a bemelegítésnek is kiváló 800 méteres séta a táborig, amit már a katonák vezényeltek le. A kis katonák rajokba osztva meneteltek, volt Alpha, Bravo, Charlie és Delta csapat, a legidősebb gyerek volt a rajparancsnok. A katonai tábor programjából nem hiányozhatott az alaki kiképzés, a táborlakók megtanulták a vigyázzállást, a tisztelgést és az alakzatban mozgást, s emellett azt is, hogy milyen rendfokozatok vannak és mit jelentenek a váll-lapok az egyenruhán.

1595957134

Az első nap kihívása a térképismeret volt, illetve a tájoló használata, amit aztán a gyakorlatban is alkalmaztak a versenyek során. Minden napra jutott valamilyen izgalmas program, amely bevezette a gyerekeket a katonaéletbe. Volt csapatépítés, egészségügyi képzés, megtanulták, mi is az a stabil oldalfekvés, a kölcsönös segítségnyújtás, a tanultakat pedig szituációs gyakorlatokon alkalmazták. Népszerű volt a katonai közelharc is, alapos kiképzést kaptak az önvédelemből Csapó Zsolt és Balázs Tibor zászlósok vezénylete alatt. Nem maradhatott ki a kézigránát-célbadobás és a rádiós alapismeretek sem, melyet egy saját rádiósávot használva sajátítottak el a gyerekek, akik módfelett élvezték, hogy a hatalmas réten szétszóródva rádión kommunikálhatnak egymással.

A gyerekeket és felnőtteket egyaránt lenyűgözte Pétervári István nyugállományú törzszászlós, fegyverszakértő és gyűjtő előadása, aki rendkívül színvonalas fegyverbemutatót tartott a táborban.

1595957134

A lelkesedés egész héten töretlen volt, így a hőség sem tartotta vissza a táborlakókat a gyakorlóruha és a gázálarc kipróbálásától, az álcafesték pedig annyira népszerű volt, hogy sokan a hazaúton is magukon hagyták. Embert próbáló feladat volt a lövészárok kiásása és a menetfelszerelés cipelése is, így a gyerekek kellemesen elfáradva hagyták el a tábort minden este, de senki sem panaszkodott emiatt, sőt lelkesen újságolták szüleiknek, mit is tanultak reggel óta. A hét csúcspontja a csütörtöki kirándulás volt a szentendrei MH Altiszti Akadémiára, ahol megismerkedtek a laktanyai élettel, a fegyverekkel, a harci gépjárművekkel és a lövészettel.

A hétfőtől péntekig tartó tábor utolsó napján mindenki számot adhatott a tudásáról egy nagyszabású verseny keretében, melyre a pilisi arborétum vadregényes környezetében került sor. Előkerült a hét elején megismert tájoló, pontozták a menedéképítést és minden egyebet, amiből a héten kiképzést kaptak.

A rengeteg mozgással és sporttal fűszerezett tábor katonai programjának megvalósításában a Honvédelmi Kötelék is közreműködött. A tábor szervezője, Hiedel Mónika elmondta, a napi programokhoz Hende Csaba honvédelmi miniszter engedélyére is szükség volt; szintén ő adott engedélyt az anyagfelvételre, valamint lehetővé tette az állományba tartozó katonatiszteknek, hogy naponta kijöjjenek és segítséget nyújtsanak. A tábor sikerét és a jó hangulatot látva a szervezők és táborozók egyaránt remélik, hagyományteremtő lesz ez az első alkalom.

1595957135

Fotók: Hiedel Mónika