Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Török győzelem Mezopotámiában

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. december 7. 16:57

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„Csapataink az ellenséget erőteljesen üldözik, hogy az angolok iraki vereségét teljessé tegyék. Megállapítottuk, hogy csak a november 23-tól 26-ig tartó harcokban az ellenséges veszteségek az 5000-et meghaladták. Azonkívül nagyszámú ellenséges tiszt és katona hagyta el csapattestét, hogy a környéken elrejtőzzék. Az ellenség egyetlen napon hajók útján mintegy 2000 sebesültet szállított el. Sir Komej nevű politikai ügynök az angol főhadiszállásról is a sebesültek között van" – adta hírül a Népszava.

„Minthogy az ellenség visszavonulásában még az általa nagyon megerősített Azizieben sem tudott állomást tartani, utóvédeinek és monitorainak védelme alatt az említett helységtől 15 kilométernyire délkeletre ellenállást akart tanúsítani, de mi egy november 30-ról december 1-re virradt éjszaka történt megrohanással arra kényszerítettük, hogy visszavonuljon Kutulainara irányában, Bagdadtól délre, 170 ki-lométernyire. Azizie városában és környékén élelemmel, munícióval és különböző katonai fölszerelésekkel telt raktárakat találtunk. A környékre kiküldött katonáink százszámra zsákmányoltak tevéket az ellenségtől" – derült ki a napilap cikkéből.

„Novibazártól nyugatra és délre folyó harcokból 3500, a Mitrovicától délnyugatra folyó harcokból pedig 1200 szerbet szállítottak be ismét csapataink. A montenegrói határhegységekben elszórt ellenséges csapatok, úgy látszik, hogy könnyen adják már meg magukat, mert a hátukban nemcsak az éhhalál réme fenyegeti őket, hanem a volt, novibazári szandzsák és a régi Albánia mohamedán felkelői is. A szandzsákban sok fegyveres mohamedán csatlakozott hozzánk, a Mitrovica és Ipek közti montenegrói határterületen pedig az arnauta – lakosság ragad fegyvert: a szerbek és a montenegróiak gerilla háborúra készültek ellenünk, s a mohamedán és albán lakosság erre önkéntesen áll mellénk új szövetségesként" – írta meg a Pesti Hírlap.

1596005169

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Kovács Dániel készítette.)