Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Törökország a világháborúban

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. november 3. 19:04

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

A Népszavában olvashatjuk, hogy „a török-orosz háboru legujabb eseménye az, hogy a törökök a tengeri harc mellett a szárazföldi csatát is fölveszik az oroszok ellen." A lap így folytatja: „a török-orosz háboruba bizonyára beavatkozik Anglia és Franciország is. A francia és angol nagykövetségek már eltávoztak Konstantinápolyból. (…)"

„Egy török hivatalos jelentés ma megállapítja, hogy az oroszok a kaukázusi török határon megtámadták a török csapatokat, de veszteségeket szenvedtek és kénytelenek voltak visszavonulni. Oroszország tehát támadó fél volt nemcsak a tengeren, hanem a szárazföldön is, noha e pillanatig még mindig nem üzent hadat Törökországnak. Az entente már visszahívta nagyköveteit Konstantinápolyból, visszahívta követét, Szerbia is: Oroszország és Anglia alattomosan már meg is kezdték az ellenségeskedést Törökországgal, de hadat üzenni még mindig nem mertek" – számol be a Pesti Hírlap.


(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595981779
Címkéklapszemle