Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Történelmi fegyverhasználat – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. július 12. 15:41

A svédországi Légi Fölény 2018 gyakorlat keretében alkalmazhattak először magyar pilóták GBU–12 lézervezérlésű és MK–82 szabadesésű bombákat, valamint szintén földi célok ellen bevethető AGM–65 Maverick rakétákat.

1599190303
Az északi sarkkörtől száz kilométerre, délre fekvő vidseli légibázis és a hozzá tartozó terület nemcsak Svédország, de az Európai Unió legnagyobb kiterjedésű, egyben egyik legfejlettebb katonai gyakorló- és lőtere. Méreteit jól jellemzi, hogy csak éles rakétalövészetre több mint 1600 négyzetkilométer áll rendelkezésre. A térség egyébként korántsem ismeretlen katonáink számára, hiszen immár negyedik alkalommal települtek ki – először 2008-ban, majd 2012-ben és 2015-ben járt Vidselben magyar kontingens –, hogy a JAS–39EBS HU Gripenekkel olyan lőgyakorlatot hajtsanak végre, amelyre itthon nincs lehetőség.

A lőtér felszereltségének köszönhetően ráadásul a lövészetet követő kiértékelés során méterre pontosan megállapítható, hogy a különböző fegyvereket milyen precizitással alkalmazták a pilóták.

Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, valamint a Vidselbe települt állomány parancsnoka felidézte: a 2012-ben újrakötött Gripen-szerződésben a svéd fél továbbra is biztosította annak lehetőségét, hogy katonáink háromévente az északi országban gyakorlatozhassanak. Két váltásban közel hatvan fő és hat vadászgép vett részt a Légi Fölény 2018-on. A kéthetes foglalkozássorozat ideje alatt a légiharcot a Gripenek Mauser BK–27 típusú, 27 milliméter űrméretű beépített gépágyújával és a szárnyakra függesztett AIM–9 Sidewinder rakétákkal gyakorolták.

A kecskeméti repülőbázis parancsnoka elmondta, hogy a vadászgépek pilótáinak és műszaki katonáinak alapvető feladata a készenléti szolgálat ellátása, amelyhez létfontosságú, hogy az említett fegyverzet alkalmazását időről-időre gyakorolják. Ugrik Csaba dandártábornok arra is emlékeztetett, hogy a Légi Fölény 2018 a hazai feladatok ellátására történő felkészülés mellett fontos gyakorlási lehetőséget nyújt a közelgő Baltic Air Policing misszióra is. Hazánk 2019-ben immáron második alkalommal vesz részt a balti légtérrendészeti szolgálatban, amelynek keretében ismételten négy hónapig felelnek majd magyar vadászgépek Lettország, Litvánia és Észtország légtereinek biztonságáért.

További részletek a Magyar Honvéd magazin július 13-án megjelenő számában!