Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Történelmi indítás(ok) – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. augusztus 9. 13:21

Rakétásnak lenni nagyon szép dolog. Főleg amikor légvédelmirakéta-éleslövészeten vesz részt az ember, és ráadásul még a célt is eltalálja…

1595998512
Nem túlzás leírni, hogy kimagaslóan jól teljesített az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred kijelölt állománya a Tobruq Legacy 2015 nevű, Csehországban megrendezett nemzetközi hadgyakorlaton. Cseh, litván és szlovák légvédelmi rakétás alegységek mellett, a győriek csökkentett Mistral-szakasza sebészi pontossággal semmisítette meg a célokat; sőt, egy váratlan helyzethez is szakszerűen és rugalmasan alkalmazkodott.

Pedig a gyakorlat július elsején, illetve másodikán megtartott éleslövészeti részén a magyar katonáknak két olyan feladatot is meg kellett oldaniuk, amilyet még Mistral-rakétákkal sosem. A hazai hadtörténelemben először fordult elő ugyanis úgynevezett szalvó indítás – azaz, amikor egyszerre két Mistral-rakéta indul ugyanarra a célra. Kub-rakéták esetében az ilyesmi teljes mértékben megszokott – a bevett eljárásrend során ugyanis egy célra mindig két Kub-rakéta indul. Mivel azonban a Mistral-típus találati aránya 96 százalékos, szakszóval „overkill"-nek számítana, ha folyton duplán lőnének vele az Atlas-állványról. Viszont azért ezt a feladatot is gyakorolni kell, amikor csak lehet: márpedig a boleticei lőtér azon ritka helyszínek közé tartozik, ahol légvédelmi rakétásaink megpróbálkozhattak a szalvó lövéssel.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 14-én, pénteken megjelenő számában!)