Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Történelmi misszió – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. február 15. 15:20

Hazánk az ENSZ, az Európai Unió és a NATO tagjaként a béketeremtő és békefenntartó műveletek elkötelezett híve – jelenleg is a világ számos pontján szolgálnak katonáink. A Magyar Honvédség első jelentős missziós szerepvállalása negyedszázaddal ezelőtt, a délszláv válságot követő újjáépítés katonai–műszaki támogatásában való részvétel volt.

Az egykori Jugoszlávia tagköztársaságainak függetlenedési törekvései nyomán 1991-ben véres polgárháború robbant ki. A harcokat lezáró, Bosznia-Hercegovina békéjét garantáló általános keretmegállapodást 1995. november 21-én, az egyesült államokbeli Daytonban írták alá a szemben álló felek vezetői, Franjo Tudman horvát, Slobodan Milosevic szerb és Alija Izetbegovic boszniai elnök.

Az egyezményben foglaltak végrehajtására az ENSZ az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) tagállamait kérte fel. A NATO addigra már kidolgozott egy koncepciót, amely a több mint százezer emberéletet követelő polgárháború következményeit külső katonai beavatkozással igyekezett rendezni. A terv megvalósítására hozták létre az IFOR-t (Implementation Force – békekikényszerítő erő), ami szervezetileg három többnemzeti hadosztályból álló gyorsreagálású hadtest volt. Ennek megfelelően Bosznia-Hercegovinát három zónára osztották fel, Banja Luka, Tuzla és Mostar központokkal. A három hadosztály ezekben a körzetekben foglalt állást. A békefenntartó hadművelet szervezése során – 1995 őszén – az Egyesült Államok hivatalos felkéréssel fordult a magyar kormányhoz az IFOR-erők támogatására.

További részletek a Magyar Honvéd magazin február 14-én megjelent számában!