Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tóth Ágoston honvédezredesre emlékeztek Sopronban

Szöveg: honvedelem.hu / sopronmedia.hu |  2017. november 9. 18:10

Az MH Geoinformációs Szolgálat, valamint a Lions Club Sopron tagjai minden esztendőben elhelyezik az emlékezés és a tisztelet koszorúit az egykori térképész sírjánál.

http://www.sopronmedia.hu/cikkek/toth-agoston-honved-ezredesre-emlekeztek-sopronban
1596041108

Megemlékezést tartottak Tóth Ágoston térképész, hadmérnök, akadémikus sírjánál a soproni Szent Mihály-temetőben, ahol emlékező gondolatokat mondott Szalay László alezredes, az MH Geoinformációs Szolgálat megbízott szolgálatfőnöke. Emlékező szavaival felidézte Tóth Ágoston életútját és azon szolgálatait, amelyekkel elősegítette a Magyar Honvédség hadmérnöki munkáját.

A megemlékezésen koszorút helyezett el Szalay László alezredes és dr. Nagy Péter alezredes, az MH Geoinformációs Szolgálat főmérnöke, szolgálatfőnök-helyettes.

1596041108

Az eseményen idén is részt vettek Tóth Ágoston nyughelyének gondozói, a Lions Club Sopron tagjai. Nevükben Balogh Sándor, a klub soros elnöke helyezett el koszorút, valamint a klubtagok az emlékezés virágaival tisztelegtek az akadémikus emléke előtt.

Tóth Ágoston a XIX. század magyar katonai térképészetének kiemelkedő egyénisége volt, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc neves katonai vezetője. Az önálló magyar térképészet megteremtésének kezdeményezője. Élettörténetét a szintén Lions-tag, dr. Károlyi György gyermekorvos írta meg a közelmúltban megjelent Nemzeti Sírkert Sopron című kötetben.

1596041109

Fotó: Leczovics Zsolt